Fundația Lawyers for Lawyers („L4L”), consultant special în cadrul Consiliului Economic și Social al Organizației Națiunilor Unite, a cerut, într-o scrisoare adresată președintelui României, ca autoritățile române să reanalizeze cazul avocatului Robert Roșu, condamnat la 5 ani de detenție și ”să respingă acuzațiile aduse acestuia în lipsa unor probe credibile prezentate în cadrul unor proceduri care să respecte garanțiile internaționale ale unui proces echitabil”. Fundația și-a exprimat îngrijorarea că avocatul Roșu a fost găsit vinovat și condamnat la cinci ani de închisoare ca urmare a identificării cu clientul său, ”iar anumite nereguli procedurale, cum ar fi aceea de a fi chemați avocații ca martori în proces, sunt alarmante”.
Extrase din scrisoarea Fundației Lawyers for Lawyers („L4L”), publicată de UNBR:
Îngrijorarea noastră provine din faptul că dl Roșu a fost găsit vinovat și condamnat la cinci ani de închisoare ca urmare a identificării cu clientul său, iar anumite nereguli procedurale, cum ar fi aceea de a fi chemați avocații ca martori în proces, sunt alarmante.
Atragem atenția asupra Principiilor de bază ale ONU privind rolul avocaților – mai precis, asupra articolelor 16, 18 și 20, potrivit cărora:
„16. Guvernele se asigură ca avocații (a) sunt capabili să își îndeplinească toate funcțiile profesionale fără intimidare, piedică, hărțuire sau ingerință improprie; (…) și (c) nu suferă sancțiuni și nici nu sunt amenințați cu urmărirea penală sau cu sancțiuni administrative, economice sau de altă natura pentru orice acțiune întreprinsă în conformitate cu regulile și standardele profesionale și de etică recunoscute. (…)
18. Avocații nu trebuie identificați cu clienții lor sau cu cauzele clienților lor ca urmare a îndeplinirii funcțiilor lor. (…)
20. Avocații beneficiază de imunitate civilă și penală pentru orice declarație relevantă făcută cu bună-credință în pledoariile scrise sau orale sau în aparițiile lor profesionale în fața unei instanțe, a unui tribunal sau a altei autorități juridice sau administrative”.
Avand în vedere cele de mai sus, L4L și Law Society solicită respectuos autorităților competente din România:
- să reanalizeze cazul domnului Roșu și să respingă acuzațiile aduse acestuia în lipsa unor probe credibile prezentate în cadrul unor proceduri care să respecte garanțiile internaționale ale unui proces echitabil;
- să îl elibereze pe domnul Roșu pe durata acestei analize;
- să garanteze că toți avocații din România, inclusiv domnul Roșu, își pot exercita profesia fără teamă de intimidare, obstacole, hărțuire, intervenții necuvenite sau represalii.
Vom continua monitorizarea situației din România, precum și situația altor membri ai profesiei de avocat din această țară.
DOCUMENT – scrisoarea Fundației Lawyers for Lawyers („L4L”), adresată președintelui României: