Echipa națională a României a ocupat locul 13 la ediția din acest an a Campionatului Mondial Stihl Timbersports de la Göteborg, destinat tăietorilor de lemne și desfășurat pe 28 și 29 octombrie. Este o performanță remarcabilă, având în vedere că în viața de zi cu zi fiecare component are un loc de muncă. În timp ce echipele de podium concurează aproape tot anul, tăietorii de lemne din naționala României au, în cel mai bun caz, trei săptămâni destinate pregătirii. Printre ei se află Carol Palfi, un inspector financiar din orașul bihorean Săcueni, care a obținut a doua performanță mondială la proba de tăiere cu motofierăstrăul.
Săcueni, patria tăietorilor
Carol Palfi (foto jos) a obținut cel de-al doilea timp mondial la proba de tăiere cu motofierăstrăul. “În 2011 am început antrenamentele și am fost constant prezent la finalele campionatelor naționale. E primul an când am fost selectat în echipa națională, pentru proba stock saw – tăiere cu motofierăstrău. Sunt angajat al unei firme locale în funcția de inspector financiar. Sunt tatăl unei fetițe de 11 ani, suporterul meu principal“, spune bărbatul.
Naționala tăietorilor de lemne e antrenată de multiplul campion național Nagy Botond, din Săcueni. E angajat la primărie ca referent cultural și spune că se ocupă inclusiv cu organizarea diferitelor evenimente cuturale și sportive.
Mai mult, patru din cei cinci componenți ai lotului sunt din orașul bihorean. Dintre ei, Sebastian Ulici și József Balogh sunt studenți. Ionel Mariniță, singurul membru al Naționalei care nu e din Săcueni, e pompier în Arad.
Au rupt șapte topoare
Echipa națională a României este compusă din patru atleți și o rezervă, iar probele s-au desfășurat sub forma de ștafetă – cum a terminat unul a început celălalt. Ordinea probelor a fost: tăierea cu motoferăstrăul, (Palfi Carol), tăierea orizontală cu toporul (Ionel Mariniță), tăierea cu joagărul (Sebastian Ulici), tăierea verticală cu toporul (Nagy Botond).
”Sunt foarte fericit pentru că am învins echipe bine cotate și am reușit să ne apropiem de cea mai bună performanță de până acum, locul 12. A fost o cursă foarte grea, probabil niciodată nu a mai fost o competiție atât de grea.
Toată lumea s-a plâns de lemn… Iar dificultatea competiției e vizibilă și în timpii obținuți, dar e dată și de faptul că nu mai puțin de șapte topoare s-au spart în timpul Campionatului Mondial. Așadar, al doilea cel mai bun timp realizat de Carol Palfi în rândul tăietorilor de discuri cu motoferăstrău este o realizare și mai mare și am primit felicitări din partea majorității echipelor”, spune antrenorul-jucător Nagy Botond.