“Ca urmare a rezultatului negocierilor, la Gojdu greva continuă!”, a anunțat un profesor din Gojdu.
“Totul ne poate fi luat, mai puțin un singur lucru, ultima dintre libertățile umane: a alege atitudinea pe care o adoptăm în diferite circumstanțe” , a spus aceasta citindu-l pe V. Frankl și adăugând o fotografie cu profesorii din CN Emanuil Gojdu în grevă. Mâine, 500 de profesori din Bihor protestează în stradă.
Între timp, șeful Inspectoratului Școlar Maramureș, Mihai Cosmin Pop, dorește ca directorii de școli din județ să suspende contractele de muncă ale profesorilor aflați în grevă generală. Și alți dascăli riscă să își piardă joburile din cauza manifestației.
„Stimați colegi, directori! Vă rugăm să operați în programul REVISAL suspendarea contractelor de muncă pentru colegii care au ales să intre în grevă generală, conform prevederilor legale, cu termen de finalizare 24.05.2023. Dacă secretarul unității de învățământ este în grevă, veți solicita datele de conectare și veți opera personal în REVISAL”, a cerut Mihai Cosmin Pop, inspector școlar general, printr-un mesaj scris.
Ce spun sindicaliștii
Liderii FSLI și FSE Spiru Haret consideră că nimeni nu va putea suspecta contractele individuale de muncă pe durata grevei. Argumentele sindicaliștilor:
1) Legea nr. 367/2022 are caracter special în raport cu Codul muncii, astfel încât pe durata grevei operează suspendarea de drept a contractului individual de muncă, în conformitate cu dispozițiile art. 160 alin. (1) din legea nr. 367/2022, coroborate cu cele ale art. 50 lit. i) din Legea nr. 53/2003 , greva fiind unul dintre cazurile „expres prevăzute de lege”, despre care face vorbire inclusiv textul citat de minister.
2) Fiind o suspendare de drept (deci, prin efectul legii), NU se emit decizii de suspendare a contractelor individuale de muncă.