Un bărbat de 49 de ani, din Roman, condamnat la închisoare pentru că a înjurat și amenințat un judecător de la Judecătoria Târgu Neamț, a fost prins în Italia. Merișor Lupu va executa o pedeapsă de un an și 20 de zile de detenție pentru ultraj judiciar și încălcarea solemnității ședinței. În plus, el era căutat și pentru a fi cercetat într-un alt dosar, de constituire de grup infracțional organizat și șantaj.
Anunțul prinderii interlopului a fost făcut, joi dimineața, de Poliția Română: ”Pe baza investigațiilor proprii și schimbului de date și informații realizat cu autoritățile italiene, la data de 16 august, bărbatul a fost prins în Italia, urmând a fi îndeplinite procedurile legale de aducere în țară.”
Merișor Lupu fugea de autoritățile române după ce, pe 1 iulie 2021, Judecătoria Târgu Neamț îl condamnase la închisoare pentru înjurăturile și amenințările adresate unui magistrat.
Mai precis, pe 16 iunie 2018, bărbatul s-a prezentat la procesul de divorț în care figura ca reclamant. Nemulțumit că președintele completului a acordat un nou termen de judecată, Lupu a început să strige în sală și să-l înjure ca la ușa cortului pe magistrat. ”Din cauza acestui comportament, s-a solicitat de către completul de judecată evacuarea inculpatului prin intervenția jandarmului de serviciu și s-a dispus amendarea acestuia cu amendă în cuantum de 1000 lei. Deși a fost evacuat, inculpatul a revenit în sala de judecată si a adresat președintelui completului de judecată amenințarea „îți vine și ție rândul”. În acest context, persoana vătămată a sesizat organele de urmărire penală”, se arată în hotărârea de condamnare.
Merișor Lupu s-a apărat ulterior, susținând că, de fapt, l-a amenințat pe judecător că va face plângere împotriva lui. ”Nu se pot reține apărările inculpatului potrivit cărora acea amenințare a avut în vedere formularea unor plângeri împotriva persoanei vătămate, întrucât expresia folosită „îti vine și ție rândul” nu are nici o legătură logică cu apărările inculpatului. Nu s-a probat existența unor plângeri formulate de inculpat împotriva altor judecători, care să justifice legătura dintre amenințarea adresată și eventuala intenție a inculpatului de a formula vreo plângere și împotriva persoanei vătămate. Adresarea acestei amenințări într-un context tensionat, precedat de injurii și afirmații înjositoare este de natură a produce o temere persoanei căreia i-a fost adresată”, a reținut instanța, care l-a condamnat la un an și 20 de zile de închisoare și plata a 10.000 de lei daune morale pentru ultraj judiciar și încălcarea solemnității ședinței.
Căutat cu mandat de arestare într-un dosar de șantaj
Merișor Lupu era căutat și pentru a fi cercetat într-un dosar de constituire de grup infracțional organizat și șantaj. Tribunalul Neamț a emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă.”În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2017 – 2020, pe raza județului Neamț, s-a constituit și a activat un grup infracțional organizat, bazat pe relații familiale și prietenii apropiate, al cărui scop a fost obținerea unor foloase injuste de la reprezentanții unor firme care administrau săli de jocuri de noroc, prin exercitarea de amenințări cu acte de violență atât asupra angajaților care își desfășurau activitatea în sălile respective, cât si asupra unor clienți, acțiuni care au determinat reprezentanții acestor săli să le achite acestora o „taxă de protecție“, anunța DIICOT în noiembrie 2020, după efectuarea mai multe descinderi în acest dosar.
Anchetatorii susţin că gruparea s-a specializat și în oferirea de bunuri și diferite sume de bani, cu titlu de împrumut, mai multor persoane de pe raza municipiului Roman, datornicii urmând a returna sumele de bani cu dobândă, într-un interval de timp stabilit de membrii grupării.
În cazul nerecuperării de către membrii grupării a sumelor de bani împrumutate, în timpul stabilit de către aceștia, dobânzile creșteau zilnic, iar datornicii erau amenințați și constrânși psihic și fizic în vederea efectuării plăților.
Divorțul se putea pronunța și în lipsă, cât despre sancțiuni eu unul le consider absurde, total disproporționate cu posibila premoniție că și magistratul urmează (îi vine rândul) eventual să divorțeze, și un prost de om să îl țină cu forța în relație(nu mă refer la respectivul magistrat ultragiat, desigur)-dar care este un alt judecător sub orice critică.