Un bărbat de 44 de ani, din Oradea, a fost dat în urmărire națională după ce pe numele lui a fost emis un mandat de executare a unei pedepse de un an și o lună de închisoare pentru înșelăciune și uz de fals. Claudiu Liviu Varadi a fost găsit vinovat de faptul că, folosind o adeverință falsă de salariu, a luat un credit de 12.000 de lei și nu l-a mai achitat. ”Am vrut să-l plătesc, dar am fost arestat în Germania și Austria”, s-a justificat inculpatul în fața instanței de fond. În același dosar au mai fost inculpate 12 persoane, care au primit pedepse cuprinse între 11 luni de închisoare cu suspendare și peste 4 ani de detenție cu executare.
Faptele de care este acuzat Claudiu Liviu Varadi s-au petrecut în luna aprilie 2015, când a contractat un credit negarantat de 12.000 de lei de la BCR – Sucursala Bihor, prezentând o adeverință falsă de angajat al unui SRL.
”Aveam nevoie de bani pentru unele probleme personale. (…) Nu aveam un loc de muncă stabil și lucram mai mult în străinătate, astfel că banii îmi trebuiau pentru înmormântarea soacrei mele, care a decedat în aceea perioadă. (…) În acel moment am avut convingerea că voi reuși să achit ratele scadente la termen”, a recunoscut inculpatul în fața anchetatorilor, potrivit sentinței Judecătoriei Oradea, publicată pe rolii.ro. El a mărturisit că, prin intermediul unei cunoștințe, a cunoscut o femeie care i-a spus că are cunoștințe la bancă și îl poate ajuta să ceară un credit cu documente întocmite de ea în numele unei societăți la care era patroană.
”Pentru acest ajutor trebuia să-i dau jumătate din valoare creditului pe care urma să-l ridic. Conform înțelegerii, eu trebuia să-i dau cartea de identitate și ea se ocupa de întocmirea adeverinței de salariu și să mijlocească la bancă discuția mea cu funcționara bancară – să nu verifice atent actele pe care urma să le depun”, a relatat Varadi.
A doua zi, bărbatul s-a întâlnit cu femeia și cu prietenul acesteia, primind de la cei doi o adeverință de salariu în care se menționa că era angajat ca șofer la un SRL. Situația era cel puțin ilară, deoarece Varadi nu putea fi șofer pentru că nici măcar nu avea permis de conducere. În plus, i s-au mai dat o factură de utilități, ”pe care cred că a falsificat-o tot ea, deoarece eu nu mai aveam acel domiciliu, și cartea mea de identitate, în original, care a rămas la ea cu o zi înainte”.
Instruit ce răspunsuri să dea la bancă
”Am fost instruit de către (femeia care îl ajuta – n.n.) cu privire la cele menționate în adeverința de salariu, mai precis faptul că am un salariu de peste 1287 lei lunar și în calitate de șofer aprovizionez societatea, iar aceste date trebuia să le țin minte în caz că eram întrebat de funcționara bancară. Am mers la acel ghișeu, unde nu am întâmpinat greutăți. Am depus actele și am semnat câteva acte, mai precis cererea de solicitare credit și unele anexe, iar a doua zi am fost sunat de la bancă, comunicându-mi faptul că am creditul aprobat”, a detaliat Claudiu Varadi.
La ieșirea din bancă, i-a dat femeii care îl aștepta jumătate din creditul de 10.000 de lei aprobat, păstrându-și cealaltă jumătate și un card cu 2.000 de lei. Ulterior, inculpatul nu a reușit să achite nici măcar o rată din credit: ”Am dorit acest credit ca o persoană de bună credință și am vrut să-l achit conform planului de rambursare, însă așa cum am precizat, am fost arestat în Germania și Austria.”
Hotărârea din 26 februarie 2021 a Judecătoriei Oradea, prin care Claudiu Varadi a fost condamnat la 1 an și 1 lună de închisoare cu executare pentru înșelăciune și uz de fals a devenit definitivă pe 30 mai 2022, când Curtea de Apel Oradea i-a respins apelul inculpatului. Nefiind de găsit de polițiști pentru a fi dus la penitenciar, bărbatul a fost dat în urmărire națională.
În același dosar au mai fost condamnate 12 persoane pentru înșelăciune, complicitate la înșelăciune, instigare la fals și uz de fals – acuzate tot de contractarea unor credite bancare cu acte false. Trei dintre inculpați au primit pedepse de 11 luni de închisoare cu suspendare, iar în cazul celorlalți nouă condamnările au fost cuprinse între 1 an și 1 lună și 4 ani și 3 luni și 20 de zile de închisoare, cu executare.
Cea mai mare pedeapsă a fost primită de o cunoscută escroacă, Angela Babo, în cazul căreia instanța a ținut cont și de condamnări anterioare.
CITIȚI și Un orădean, URMĂRIT NAȚIONAL după ce a luat CREDIT cu buletinul și acte false