Exemplul orădeanulului Teofil este demn de urmat, bunătatea lui ne inspiră acum, la început de an. Să dăm o șansă la viață, așa cum toți ne dorim să avem, e îndemnul celor de la Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.Șansa de a găsi donatori de celule stem compatibili cu bolnavi care au nevoie de un transplant este destul de mică. Un orădean a fost șansa la viață a unui om grav bolnav.
<Intrăm încrezători în noul an alături de Teofil care, cu compasiune și generozitate, a donat, recent, celule stem hematopoietice pentru a salva un om grav bolnav. Îți mulțumim, Teofil, pentru gestul tău profund uman, îți mulțumim că ne permiți să cunoaștem puțin lumea ta, este un mare privilegiu pentru noi!
“Când am fost întrebat dacă aș fi dispus să donez pentru un pacient, puteam să zic da sau nu. Am zis da! fără nici o ezitare, în primul rând, pentru a ajuta acel pacient și, în al doilea rând, pentru mine, ca să pot dormi liniștit și să mă pot uita in oglindă. Mă bucur că am putut fi de folos. Singura informație pe care o am despre primitor, este că are aprox 70 de kilograme. Fă-te bine și bucură-te de viață, omule de 70 de kilograme!”>, a comunicat Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
Celulele stem stau la baza formării tuturor celulelor din organism. În funcție de tipurile de celule în care se pot transforma, există mai multe categorii de celule stem. Celulele stem hematopoietice (pe care le vom numi în continuare, simplu, celule stem) sunt cele care devin celule adulte ale sângelui. Se găsesc în măduva osoasă, iar la naștere, există și în sângele din cordonul ombilical, scrie smartliving.ro.
Celulele stem hematopoietice fac posibilă regenerarea celulelor sangvine și sunt folosite folosite la vindecarea unor boli precum leucemia ori alte cancere ale sângelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare. Ele pot fi recoltate de la donatori sănătoși și transplantate apoi bolnavilor. Înainte de transplant, aceștia trebuie să urmeze un tratament cu medicamente chimioterapice care distruge măduva bolnavă pentru a lăsa loc liber celulelor stem hematopoietice sănătoase.