Bogdan Dumitrache, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în drept din România, executor judecătoresc și membru al comisiei de redactare a noui Cod Civil, a fost achitat, joi, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Fost formator la INM, Dumitrache fusese condamnat în primă instanță de Curtea de Apel București la 5 ani de închisoare cu executare. El a fost acuzat de DNA de stabilire cu intenție a unei valori diminuate în cazul executării silite a fostului hotel Astoria din București, care a aparținut CFR.
Acuzele DNA
Potrivit DNA, totul a început în 2007, când fostul director general delegat al Societății Feroviare de Turism SFT CFR, Cosmin Aurelian Udor, a încheiat două contracte de asistență juridică cu o societate de avocați, deși firma pe care o conducea avea propriul compartiment juridic. În înțelegeri erau prevăzute penalități de 0,3% pe zi pentru neplata onorariilor, iar directorul Udor a aprobat plata ”sumei de 34.752 lei, pentru servicii de asistenta juridica, desi acestea nu au fost prestate de catre societatea de avocatura”, susținea DNA.
Directorul general care i-a urmat lui Udor la conducerea Societății Feroviare de Turism, Laura Luminița Gliga, nu a aprobat plata pentru următoarele facturi, deși existau bani prevăzuți în bugetul societății.
În această situație, societatea de avocați a procedat la executarea silita pentru suma de 199.217 lei și s-a adresat unui birou de executare judecătorească.
”Din partea acelui birou a fost desemnat inculpatul Dumitrache Bogdan, în calitate de executor judecătoresc, să realizeze executarea silită. În acest context a fost scos la licitatie publica principalul activ al Societății Feroviare de Turism SFT CFR SA, respectiv Hotel Restaurant Astoria din București.
(…) Fără a solicita efectuarea unei expertize, inculpatul Dumitrache Bogdan, în calitate de executor judecătoresc, a stabilit că valoarea imobilului Hotel Restaurant Astoria (construcție și teren) este de 9 milioane lei. Aceasta, în condițiile în care SFT CFR SA era numai proprietara hotelului, iar asupra terenului aferent deținea doar un drept de folosință, proprietar asupra acestui teren fiind CNCFR SA”, arătau procurorii anticorupție.
Potrivit DNA, valoarea stabilită de Bogdan Dumitrache ”a fost diminuată, cu intenție, față de valoarea comercială reală a imobilului, respectiv 16.196.400 lei (hotel și terenul aferent)”.
Condamnat în primă instanță, achitat la Înalta Curte
În primă instanță, la Curtea de Apel București, Bogdan Dumitrache a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru stabilirea cu intenție a unei valori diminuate a bunului supus executării silite. În plus i s-a interzis să exercite profesia de executor judecătoresc timp de 5 ani după executarea pedepsei.
Curtea de Apel București a dispus și confiscarea de la Dumitrache a sumei de 7,19 milioane de lei și a dispus menținerea sechestrului asigurător asupra unei cote dintr-un teren deținut de acesta, alături de obligarea sa la plata a 18.000 de lei, cheltuieli judiciare.
În apel, situația s-a schimbat complet. Joi, Înalta Curte a dispus achitarea definitivă a executorului judecătoresc Bogdan Dumitrache, în temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) teza a II-a din Codul de procedură penală – “fapta nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”. În plus, a fost înlăturată confiscarea banilor și ridicarea sechestrului asigurător asupra terenului deținut de Bogdan Dumitrache.
În același dosar, fostul director al SFT CFR, Cosmin Udor, a scăpat de cei șase ani de închisoare dictați în fond, după ce Curtea Supremă a constatat încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripției.
În privința fostei directoare a Societății Feroviare de Turism, Luminița Gliga, acuzată de două infracțiuni de abuz in serviciu, ÎCCJ a menținut achitarea pentru una dintre infractiuni, iar pentru cea de-a doua a modificat pedeapsa de 5 ani de închisoare cu executare dispusă de Curtea de Apel București într-una de 4 ani de închisoare cu suspendare.