Eșec pentru fosta casieră a unei asociații de proprietari din Oradea, condamnată la închisoare pentru că, împreună cu administratoarea asociației, a delapidat peste 600.000 de lei din banii locatarilor. Curtea de Apel Oradea a respins contestația în anulare formulată de Stela Vinter, judecătorii invocând faptul că se află în fața unui ”veritabil apel deghizat”. Magistrații au susținut că fosta casieră ”tinde să obțină o nouă rejudecare a cauzei” și au obligat-o să plătească cheltuieli de judecată de 200 de lei pentru că a formulat o cale extraordinară de atac fără a respecta condițiile strict și limitativ prevăzute de lege pentru admisibilitatea acesteia.
În motivarea respingerii ca inadmisibilă a contestației în anulare formulată de Stela Vinter, Curtea de Apel Oradea a arătat că a avut în vedere că:
a. baza factuală invocată de contestatoare nu corespunde cazului de contestaţie invocat
b. atât prin motivele invocate în scris, cât şi prin cele invocate cu ocazia dezbaterii admisibilității în principiu a contestaţiei în anulare, contestatoarea tinde să obţină o nouă rejudecare a cauzei, fiind în fapt în prezenţa unei veritabil apel deghizat, contestatoarea neinvocând nicio eroare de procedură în legătură cu exercitarea drepturilor sale procesuale ori referitoare la instanţa de judecată
c. nu s-a învederat existența vreunei hotărâri definitive în materie penală în înțelesul autonom european al instituției care să fie aptă să pună în discuție incidența ne bis in idem prin raportare la aceleași fapte;
d. prin decizia prin care Curtea de Apel Oradea a menținut condamnarea la închisoare dictată de Judecătoria Oradea față de Stela Vinter s-a reţinut că în cauză nu este incident principiul ne bis in idem.
Stela Vinter a fost acuzată că, împreună cu fosta administratoare a Asociației de Proprietari Apateului 16 din Oradea, Maria Brînduș, a delapidat peste 600.000 lei din banii încasaţi de la proprietari. Au acționat în perioada ianuarie 2012 – noiembrie 2015, când au luat din banii plătiți de locatari drept cheltuieli comune sau de reparații și fond de rulment.
Deși locatarii și-au plătit sumele la timp, cele două nu au achitat o perioadă mai lungă de timp apa caldă, căldura și ridicarea gunoiului. S-a ajuns astfel la datorii de 748.000 de lei la utilități, motiv pentru care apartamentele din cadrul asociației au fost debranșate de la apă și căldură, în decembrie 2015.
Trimise în judecată în 2017, Vinter și Brânduș au fost condamnate, pe 20 decembrie 2019, la câte 2 ani și jumătate de închisoare cu executare. În plus, au fost obligate, în solidar, la plata a 613.963,60 de lei, cu titlu de daune materiale. Decizia Judecătoriei Oradea a rămas definitivă în august 2020, după ce Curtea de Apel Oradea a respins, ca nefondate, apelurile celor două inculpate.