Recent, un nou scandal s-a ivit în jurul UPU SMURD Bihor după ce o femeie de 75 de ani cu istoric de infarct, ulcer, 13 operații a așteptat 5 ore la Urgențe Oradea într-un scaun cu rotile. Serviciul e supraaglomerat abuziv consideră șeful UPU SMURD Bihor, dr Hadrian Borcea. El dă exemplu în presa locală, un consumator de cocaină care vine aproape zilnic la UPU. Pe fondul nemulțumirii oamenilor care trebuie să aștepte zilnic în Urgențe mai mult decât consideră ei că ar trebui, un voluntar s-a decis să vorbească despre ce se întâmplă acolo, care sunt mecanismele și prioritățile. Denisa Cherecheș e student la Medicină, voluntary UPU SMURD Bihor și a fost Voluntarul anului 2020.
„Aș dori să vorbesc puțin despre ce se întâmplă la UPU (Unitatea de Primiri Urgente), văzut din interior. Voi aborda atât în scris acest aspect, cât și într-un video, în viitorul apropiat, despre ce se întâmplă la UPU. Acum, vin cu acest articol, deoarece în ultima perioadă au fost mai multe săgeți îndreptate înspre UPU la nivel general, dar sunt, defapt, multe lucruri necunoscute și multe neînțelegeri, dacă privești din exterior. Așadar, am să detaliez câteva aspecte”, spune Denisa Cherecheș.
Adevărat și fals
Iată câteva dintre chestiunile explicate de voluntar:
”NU intri mai repede dacă vii cu ambulanța.
Există această credință populară că dacă ești adus de ambulanță vei intra direct la tratament și investigații, indiferent de urgența ta. Voi demonta acest mit, deoarece există un medic și un asistent de triaj care constată urgența fiecărui pacient și îi atribuie un cod de culoare pentru urgența sa, astfel că dacă este o urgență minoră, chiar dacă a venit cu ambulanța, va aștepta în triaj până când celelalte cazuri mai grave vor fi preluate.
2. Există coduri de culoare care clasifică urgențele.
Pentru a fi mai ușor personalului, medicul și asistentul de triaj vor atribui un cod de culoare fiecărui pacient prezent. Ce înseamnă aceste coduri de culoare? Cele mai folosite, în ordinea crescătoare gravității sunt: albastru, verde, galben și roșu. Codurile roșii întotdeauna vor avea prioritate, pentru că aici se încadrează cei mai gravi. După aceea, urmează codul galben care are risc de a se agrava, iar după aceea, urmează verde și albastru, care nu sunt considerate urgențe majore.
3. Paturile și resursele medicale sunt nelimitate în UPU.
FALS. Atât paturile, cât și personalul medical este limitat, fiecărui medic și asistent îi sunt repartizate mai multe paturi. Implicit, aceștia au mai multe manevre de făcut pacienților, într-un timp cât mai scurt. De asemenea, trebuie așteptate întotdeauna și rezultatele investigațiilor (CT, ecografie, radiografii, analize de sânge).
4. ”Vin la UPU să îmi fac niște analize, toți pacienții beneficiază de așa ceva.”
FALS. Dacă medicul de triaj consideră că nu ești urgență, nu vei beneficia de analize. De asemenea, acestea pot fi personalizate în funcție de patologia fiecărui pacient. De asemenea, pacienții NU primesc analizele și rezultatele investigațiilor acasă, decât prin cerere scrisă ulterior, cu un motiv întemeiat. Așadar, UPU nu este laborator de analize și investigații gratuite”
Integral pe: https://doctorisa.ro/ce-se-intampla-la-upu1/?fbclid=IwAR3IVf7_m9HbV4vNuAe7y5vg5wASow8SrH04LLyeGNcgAdfBs25GTVaEC8
„Există dispoziții ca oamenii să fieuciși prin indiferență în spital?”, se întreba orădeanca Mihaela Dindelegan luni noaptea după ce mama ei a fost ținută mai bine de 5 ore într-un scaun cu rotile la Urgențe Oradea cu dureri groaznice abdominale. Femeia de 75 de ani era cunoscută ca având un istoric medical din care face parte un infarct, ulcer, 13 operații. Șeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea admite că parțial este adevărat din ce a declarat femeia, și că nu îi place cum gestionează anumiți colegi urgențele. Ba spune că va analiza situația ivită chiar dacă pe fond colegii săi au procedat corect. Doctorul pune însă pe seama aglomerației faptul că femeia a trebuit să aștepte ore la rând și subliniază că nu i-a fost pusă viața în pericol.„Pacienta respectivă a trebuit să aștepte. În timpul zilei am avut peste 300 de prezentări, aproape dublu față de media obișnuită Bihor, dr. Hadrian Borcea. Medicul admite că femeia avea motive să ajungă la Urgențe, dar sunt oamenii care abuzează de acest serviciu și ajung acolo fie că neglijează mult timp anumite boli, fie sunt persone care „abuzează aproape conștient de Urgențe. E cazul unui tânăr de 28 deani care din noiembrie până pe 3 ianuarie s-a prezentat la noi de mai mult de 60 de ori, zilnic deci, casă se asigure că nu face infarct. Este consumator de cocaină și știe că asta poate produce un infarct. ”, spune dr.Borcea.