Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a reacționat la propunerile de modificare și completare a Codului de Procedură Penală, inițiate de Forumul Judecătorilor. Asociația magistraților a propus reguli privind judecata prin videoconferință și restrângerea fazei orale în anumite pricini judiciare. ”Participarea la proces prin videoconferință ar putea fi o opțiune a părților în anumite categorii de litigii, însă nu o obligație impusă de lege”, consideră reprezentanții uniunii avocaților.
Forumul Judecătorilor a cerut, pe 4 august, luarea unor măsuri rapide după ce a constatat ”sediile instanțelor de judecată au devenit deja focare de răspândire a virusului SARS-CoV-2”. Ca soluții pentru această situație, asociația a cerut digitalizarea extinsă a instanțelor, reguli privind judecata prin videoconferință și restrângerea fazei orale în cauze.
În replică, Uniunea Națională a Barourilor din România consideră că ”generalizarea, permanentizarea și obligativitatea sistemului de videoconferință și cu atât mai mult restrângerea fazei orale în anumite pricini judiciare ar fi de natură să afecteze arhitectura procesului sub aspectul profund al drepturilor fundamentale, în special dreptul la apărare”.
Reprezentanții UNBR au precizat că nu se opun digitalizării sistemului judiciar, arătând că au promovat consultarea dosarului electronic, comunicarea electronică a actelor de procedură și alte soluții de natură să eficientizeze comunicarea digitală, ba chiar și posibilitatea adoptării unor măsuri pentru desfășurarea în sistem online a ședințelor de judecată, eventual comunicarea prin citație a solicitării de a opta pentru videoconferință.
Recent, uniunea barourilor a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propuneri pentru îmbunătățirea comunicării electronice, printre care:
● Pentru corespondența electronică transmisă instanței, ar trebui setat un răspuns automat de confirmare a primirii corespondenței electronice;
● Obținerea certificatelor de grefa (alte înscrisuri) prin poșta electronică cu semnătura electronică (la fel ca la ONRC);
● Toate documentele din dosare să fie scanate pentru a putea fi vizualizate pe aplicația infodosar;
● Scanarea tuturor dosarelor, inclusiv cele în materia minori și familie, și transmiterea parolei de acces; scanarea documentelor din dosarele de urmărire penală.
În opinia UNBR, schimbările radicale, fie ele și novatoare, fără o verificare prealabilă a sustenabilității lor în interiorul mediului judiciar, sunt în general sortite eșecului și pot compromite evoluția durabilă a dreptului.
”În pofida faptului că avocații reprezintă o categorie profesională direct expusă riscurilor sanitare specifice acestei perioade, este esențial ca principiile pe care se sprijină încrederea în actul judiciar să nu fie ajustate sau modelate sub imperiul unei temeri imediate și nici în absența unei dezbateri cu toate profesiile implicate în actul de justiție”, se arată în poziția uniunii barourilor.