Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România a inițiat demersuri pentru modificarea și completarea Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților. Propunerile cuprinse într-o hotărâre din 10 septembrie 2022 au la bază observații referitoare la faptul că actuala prevedere referitoare la acordarea pensiei anticipate este parțial inaplicabilă. În plus, reglementarea potrivit căreia avocații care au beneficiat de pensie anticipată sunt radiați, la vârsta de 70 de ani, din Tabloul avocaților, creează inegalitate de tratament cu cei care provin din alte sisteme, arată Consiliul UNBR.
Propunerile cuprinse în hotărârea 277/2022 a Consiliului UNBR:
La art. 37 din Legea 72/2016, alin. (1) și (4) se modifică și vor avea următorul cuprins:
(1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, asiguraților care au realizat stagiul complet de cotizare numai în profesia de avocat.
Forma actuală: Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, asiguraților care au depășit cu cel puțin 5 ani stagiul complet de cotizare realizat numai în profesia de avocat.
(4) Cuantumul pensiei anticipate se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă prin diminuarea acestuia cu un procent de 0,75% pentru fiecare lună de anticipare.
Forma actuală: Cuantumul pensiei anticipate se stabilește în aceleași condiții cu cel al pensiei pentru limită de vârstă.
La art. 37, se introduce un nou alineat, alineatul 5, cu următorul cuprins:
(5) Prin sintagma luni de anticipare se înțelege perioada cuprinsă între data acordării pensiei anticipate și data împlinirii vârstei standard de pensionare pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă, exprimată în număr de luni calendaristice întregi.
La art. 38, alin. (1) și (2) se modifică și vor avea următorul cuprins:
(1) La data îndeplinirii condițiilor pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă, în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin eliminarea diminuării aplicate și prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare și, la cererea avocatului, a perioadelor asimilate.
Forma actuală: La data îndeplinirii condițiilor pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensia anticipată se poate transforma, la cerere, numai în pensie pentru retragere definitivă din profesie, după radierea din Tabloul avocaților.
(2) Transformarea pensiei anticipate în pensie pentru limită de vârstă, în condițiile prevăzute la alin. (1), se face din oficiu.
Forma actuală: Pensia anticipată se acordă cel mult până la împlinirea vârstei de 70 de ani când, din oficiu, avocatul este radiat din Tabloul avocaților și pensia anticipată se transformă în pensie pentru retragere definitivă din profesie și se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate nevalorificate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare.
La art. 38, alin. (3) și (4) se abrogă.
Forma actuală: (3) După transformarea pensiei anticipate în pensie pentru retragere definitivă din profesie, beneficiarul pensiei nu mai poate reveni în profesie. (4) Pensia anticipată se poate transforma numai în pensie pentru retragere definitivă din profesie fără drept de exercitare a profesiei.
DOCUMENT – Hotărârea nr. 277/9-10 septembrie 2022 a Consiliului UNBR: