Președintele Klaus Iohannis și-a dat acordul pentru ca DNA să îl ancheteze pe Călin Popescu Tăriceanu pentru luare de mită. În acest sens, șeful statului a trimis, miercuri dimineață, ministrului Justiției cererea de urmărire penală a fostului premier. Tăriceanu este acuzat că a luat 800.000 de dolari mită în perioada 2007-2008, când era prim-ministru.
”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 13 ianuarie a.c., ministrului justiției, domnul Stelian-Cristian Ion, cererea de urmărire penală a domnului Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu, în calitate de fost prim-ministru în perioada 29 decembrie 2004 – 22 decembrie 2008, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 668/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, sub aspectul săvârșirii de către acesta a unei infracțiuni de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. (1) din Codul penal raportat la art. 6 și art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale. ”Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înștiințat cu privire la formularea acestei cereri.”
Potrivit DNA, Călin Popescu Tăriceanu ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 de dolari, constând în plata unor servicii de consultanță. ”În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei”, acuză procurorii.
Cei 800.000 de dolari reprezentau un comision din valoarea plăților făcute de statul roman către companie. Banii ar fi fost transferați în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore și ar fi folosiți pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală.