Árpád Boros, country manager pentru Ungaria şi România la firma de consultanţă Staufen, a subliniat pentru zf.ro, că România nu mai este o ţară low-cost, iar managerii de companii au înţeles că nu mai este posibil să se bazeze doar pe salarii mici.
În ceea ce priveşte salariile, România a ajuns din urmă Ungaria şi sunt regiuni unde salariile româneşti sunt chiar mai mari decât cele maghiare.
Austria este în mod tradiţional economia preferată de maghiarii care caută să muncească în străinătate, dar să locuiască la ei în ţară. Însă cetăţenii maghiari vin de ceva vreme să lucreze şi în România, scrie zf.ro.
O altă ţară vecină către care s-au orientat este Slovacia. Austria este o ţară bogată dacă este comparată cu Europa de Est. Însă România era considerată până nu demult una dintre cele mai sărace economii din UE, depăşind doar Bulgaria. Iar Slovacia este văzută ca sora mai săracă a Cehiei.
Caşovia din Slovacia atrage muncitori din comunele nordice ale judeţului Borsod-Abaúj-Zemplén, iar în Oradea se duc maghiari din comunele din judeţul Hajdú-Bihar, se arată într-o analiză cu date din 2022 a biroului de statistică al Ungariei. Sándor Baja, managing director pentru Ungaria, România şi Cehia la compania de recrutare Randstad a povestit la o conferinţă a Portfolio cum „dacă te duci în oraşul Biharkeresztes ai fi uimit să vezi cât de multe autobuze duc maghiarii la muncă în Oradea“.