Universitatea din Oradea își reconfirmă poziția de partener important în cadrul alianței europene EU GREEN. Instituția de învățământ superior orădeană a câștigat organizarea a patru BIP-uri, Programe Intensive Combinate dedicate studenților de la toate cele nouă universități membre ale alianței europene. În plus, Universitatea din Oradea va fi gază pentru un al cincilea astfel de program, intitulat „Statistică pentru management”, program gestionat, din punct de vedere științific și administrativ, de Universitatea pentru Mediu și Științele Vieții din Wroclaw, Polonia.
Cele patru programe pe care Universitatea din Oradea le va gestiona integral sunt: Set de instrumente pentru managementul proiectelor sustenabile, coordonat de conf. univ. dr. Tomina Săveanu – Facultatea de Științe Economice, Reproiectarea și co-crearea comuniunilor arhitecturale rurale împreună cu comunitățile locale, coordonatori științifici ș. l. dr. Silviu Medeșan și ș. l. dr. Miruna Boca – Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, Engleza pentru scopuri specifice și angajabilitate. Acces, diversitatea, incluziune, condus dr. Roxana Hatos – Facultatea de Științe Economice și ediția a doua a proiectului de succes Introducere în modelarea matematică și computațională pentru sustenabilitate, coordonat de prof. univ. dr. habil. Radu Cătălin Țarcă – directorul Consiliului pentru Studiile Universitare de Doctorat al Universității din Oradea.
„Proiectele de tip Blended Intensive Programme (BIP) au fost evaluate de o comisie comună la nivelul alianței EU GREEN, formată din câte tre reprezentanți ai pachetelor de lucru WP2 An educational model centred on sustainability and the SDGs, WP3 Structuring research-based learning through Excellence Clusters și WP6 Fostering mobility and international collaboration for education on sustainability, în total, nouă reprezentanți ai celor nouă universități partenere. Din partea Universității din Oradea, în comisia de evaluare a fost desemnată doamna conf. univ. dr. Codruța Bendea, membră a pachetului de lucru WP2. Universitatea din Oradea a depus patru proiecte BIP, din care trei ca și coordonator științific și unul ca și partener cu rolul de gazdă. Bucuria noastră este că, în urma evaluării, toate cele patru
proiecte ale Universității din Oradea au fost aprobate. Impactul alianței EU GREEN este foarte evident aici. Dacă anul acesta, Universitatea din Oradea a aplicat, câștigat și organizat un singur program BIP în cadrul alianței, anul viitor vor fi organizate patru programe în domenii diverse, ceea ce înseamnă mult mai mult decât de patru ori efecte sinergice între cadre didactice, cercetători și studenți ai universității noastre cu cadre didactice, cercetători și studenți din celelalte opt universități ale alianței EU GREEN”, explică prof. univ. dr. habil. Anca Dodescu, prorector al Universității din Oradea și coordonator al activităților EU GREEN la nivelul universității.
La aceste programe de tip BIP poate participa orice student al Universității din Oradea. Studenții interesați pot să își depună aplicația pentru oricare dintre programele organizate la orice universitate membră a EU GREEN. Studenții sunt invitați să se pună la curent cu evoluția programelor BIP accesând:
https://eugreenalliance.eu/second-call-for-blended-intensive-programmes-within-eu-green-open/.
Persoana de contact: Ana-Maria Vandici – avandici@uoradea.ro
Informații la zi pe: https://media.uoradea.ro/Stiri+-+Universitatea+din+Oradea.
În cadrul acestor programe de tip BIP, profesorii celor nouă universități membre EU GREEN sunt provocați să „creeze experiențe educaționale inovatoare”, care se adresează tuturor studenților din universitățile parte a alianței academice europene. BIP-urile sunt cursuri scurte, care combină învățarea online cu cea față în față, concepute pentru a promova metode didactice inovatoare și pentru a sprijini dezvoltarea de cursuri transnaționale și multidisciplinare pentru studenții din universitățile EU GREEN.