Aceasta ca urmare a aparteneței la rețeau EU GREEN care înseamnă: 24 de campusuri universitare, 157.000 de studenți, 18.000 de angajați, 5.250.000 de locuitori – beneficiari indirecți ai proiectului și 80 de parteneri asociați. Rectorul Constantin Bungău spune că se află în fața unei provocări fără precedent.
„Avem un buget de 15 milioane de euro, pe patru ani, alocați celor nouă universități, plus cofinanțările de la Ministerul Educației. Discutăm despre nouă zone ale Europei, culturi destul de diferite, și proiecte ce implică toate domeniile de activitate ale Universității din Oradea… Peste 5 ani vom avea o strategie educațională comună. Pe zona de cercetare, sper să avem o platformă care să lanseze foarte multe proiecte pentru oricare dintre membrii alianței. Nu vom face cercetare, ci vom găsi cele mai bune pârghii pentru a avea continuu acces la resurse și a încuraja cercetarea””, spune rectorul.
50 de angajați ai universității, cadre didactice și personal auxiliar, lucrează deja la proiectul EU GREEN. Acestora li se adaugă studenți și 14 instituții partenere din Oradea și Bihor.
„Nouă universități europene vor dezvolta, sub umbrela sustenabilității toate misiunile unei universități: educație, cercetare, internaționalizare, campusuri sustenabile, incluziune, diversitate și egalitate de șanse, transferuri tehnologice…”, spune prorectorul Anca Dodescu.