Universitatea din Craiova și Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” Arad au anunțat că își vor desfăşura cursurile online începând de luni, 21 noiembrie. La Arad, excepție fac cele trei facultăţi cu profil medical, a decis Senatul universităţii ”Vasile Goldiș”. Aceste măsuri sunt luate mai ales ”sub presiunea prețului uriaș la energie, care impune adoptarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor.”
La Universitatea din Oradea nicio facultate nu a făcut o solicitare de mutare a cursurilor în mediul online. Rectorul Constantin Bungău susține că ”nu avem astfel de probleme de costuri. Am făcut eforturi să nu depindem foarte mult de gaz. Noi avem, pe lângă încălzire pe gaz, încălzire pe apă geotermală, iar la facultatea de Medicină încălzirea e asigurată de agentul termic de la oraș. Chiar acum am încheiat un grant mare de 30 milioane de lei pentru eficientizarea energetică și vom scoate la licitație instalarea de panouri fotovoltaice pentru o producție proprie de 60KW. La anul vom investi alți 400.000 de euro în același scop.”
Centru de cercetări geotermale
De altfel, la Universitatea din Oradea funcționează singurul centru național de cercetări geotermale, înființat după 1990, iar unde unul din cele trei domenii promovate este cel al energiei geotermale folosite ca agent termic.
Un laborator aflat campusul universității utilizează apa geotermală în încălzirea spațiilor, iar mai multe clădiri folosesc încălzirea prin calorifere cu schimbător de căldură. Apa care intră în calorifere la 70 de grade Celsius iese la 40 de grade și e reintrodusă într-un schimbător de căldură. Astfel e folosită la încălzirea podelelor ori tavanelor.
Această tehnologie a fost implementată în spațiile de învățământ renovate, fiind obținută o atmosferă normală de lucru, la costuri aproape zero. Un exemplu e clădirea facultății de kinetoterapie, care are o izolație foarte bună, ce permite un consum redus de energie.