La mai bine de un an de la sentința definitivă pronunțată în cazul celor cinci polițiști din Salonta acuzați de corupție, unul dintre aceștia a obținut reducerea pedepsei. Luni, Curtea de Apel Oradea a admis în contestație în anulare și a încetat procesul penal împotriva lui Cristian Szilard Kovacs sub acuzația comiterii infracțiunii de nerespectare a regimului armelor şi al muniţiilor, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale. În acest fel, fostul polițist a scăpat de cele 4 luni care i-au fost adăugate pedepsei de 6 ani de detenție, aplicată pentru luare de mită.
Extras din hotărârea Curții de Apel Oradea
Admite contestația în anulare formulată de contestatorul Kovacs Cristian-Szilard împotriva deciziei penale nr. (…)/2021 din 22 iulie 2021 pronunțată de Curtea de Apel Oradea în dosarul penal nr. (…)/111/2015.
Desființează în parte, cu referire la inculpatul Kovacs Cristian-Szilard, decizia penală nr. (…)/A/2021 din 22 iulie 2021 pronunțată de Curtea de Apel Oradea în dosarul penal nr. (…)/111/2015 și implicit și sentința penală nr. (…)/P/2020 din data de 2 decembrie 2020 pronunţată de Tribunalul Bihor, în dosarul (…)/111/2015, în sensul că:
Înlătură art. 38 alin. 1 Cod penal, art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal și descontopește pedeapsa rezultantă de 6 ani 4 luni închisoare aplicată inculpatului Kovacs Cristian-Szilard în pedepsele componente pe care le repune în individualitate și anume: pedeapsa de 6 ani închisoare aplicată pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată prevăzută de art. 289 alin. 1 Cod penal raportat la art. 7 lit. c din Legea 78/2000 modificată, cu aplicarea art. 35 Cod penal și pedeapsa de 1 an închisoare aplicată pentru comiterea infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi al muniţiilor prevăzută de art. 342 alin. 1 Cod penal și înlătură sporul de 4 luni închisoare.
În baza art. 396 alin. 6 Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. f Cod procedură penală cu referire la Deciziile nr. 297/2018 și nr. 358/2022 ale Curții Constituționale încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Kovacs Cristian-Szilard sub acuzația comiterii infracțiunii de nerespectare a regimului armelor şi al muniţiilor prevăzută de art. 342 alin. 1 Cod penal, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale conform art. 154 alin. 1 lit. d Cod penal.
Menține pedeapsa principală de 6 ani închisoare aplicată inculpatului Kovacs Cristian-Szilard pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată prevăzută de art. 289 alin. 1 Cod penal raportat la art. 7 lit. c din Legea 78/2000 modificată, cu aplicarea art. 35 Cod penal, în regim de detenție.
Mită mai ales de la șoferi străini
Ancheta în cazul celor cinci agenți din Salonta a început în 2014, când ofițerii DGA Bihor au aflat că aceștia pretindeau de la șoferii pe care îi opreau, cei mai mulți străini, diferite sume de bani. Cu suportul SIPI și al SRI Bihor și al colegilor din alte cinci județe, polițiștii anticorupție bihoreni au strâns date care arătau că Dorel Crăciun, Cristian Szilard Kovacs, Nicolae Sorin Rus, Milan Valentin Isai și Marian Dorin Pojega ar fi cerut între 100 de lei și 300 de euro ca să nu-i sancționeze pe șoferii care ar fi încărcat regulile de circulație.
Pentru o parte din aceste acuzații, cei cinci au fost condamnați definitiv în iulie 2021, de Curtea de Apel Oradea. Dorel Crăciun și Nicolae Rus au primit câte 6 ani de închisoare, Milan Isai – 5 ani, iar Marian Pojega – 4 ani și 6 luni de detenție. Acesta din urmă nu a fost de găsit pentru a-și executa pedeapsa și a fost dat în urmărire națională.
În cazul lui Cristian Kovacs, instanța a dictat o pedeapsă de 6 ani și 4 luni de închisoare, din care cele 4 luni reprezentau sporul pentru infracțiunea de nerespectare a regimului armelor și munițiilor. Mai precis, la percheziția făcută acasă la fostul polițist au fost găsite 9 cartușe cu glonț. În apărarea sa, Kovacs a arătat că a fost la trageri și, din neglijență, a uitat cartușele.