Valentin Adrian Merluț, unul dintre cei implicați în cazul bătăii soldate cu moartea unui agent de pază din localitatea bihoreană Tăuteu, riscă să ajungă după gratii la 6 ani de la comiterea faptei. Tribunalul Bihor a revocat, miercuri, beneficiul suspendării executării sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani a pedepsei rezultante de 2 ani şi o lună închisoare dictată de Curtea de Apel Oradea, în 2016, față de Merluț. Decizia poate fi contestată în trei zile de la comunicarea minutei.
Instanța a luat această hotărâre în urma sesizării formulate de consilierul de probaţiune din cadrul Serviciului de Probațiune Bihor, în baza art. 96, alin. 2 din Codul Penal – ”Dacă până la expirarea termenului de supraveghere persoana supravegheată nu îndeplinește integral obligațiile civile stabilite prin hotărâre, instanța revocă suspendarea și dispune executarea pedepsei, afară de cazul în care persoana dovedește că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească.”
Potrivit sentinței definitive de condamnare din 2016, Valentin Merluț era obligat ”să frecventeze 2 programe de reintegrare sociale derulate de către Serviciul de Probaţiune Bihor sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate” și să presteze ”o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Tăuteu sau Primăriei Popeşti pe o perioadă de 100 de zile”.
Judecătorii au dispus emiterea mandatului de executare a pedepsei închisorii la data rămânerii definitive a sentinţei.
Dacă hotărârea va rămâne definitivă, din cele 25 de luni de închisoare dictate de Curtea de Apel Oradea, Valentin Adrian Merluț va sta după gratii mai puțin de două luni, după ce din pedeapsă i-au fost scăzute cele mai bine de 18 luni petrecute în arest și aproape cinci luni de arest la domiciliu.
Agent zdrobit în bătaie. Cazul a ajuns și la DNA
Cazul în care a fost implicat Merluț s-a produs la sfârșitul lunii martie 2014, când mai mulți scandalagii l-au snopit în bătaie pe Ozsvath Levente, un agent de pază de 37 de ani care intervenise pentru aplanarea unui conflict la un local din Tăuteu.
După ce a fost lovită cu bâtele, victima a ajuns în stare gravă la Spitalul Județean din Oradea. Acolo a murit, nu înainte ca familia să-și dea acordul pentru ca organele să-i fie prelevate.
Acest caz a ajuns și în atenția DNA, care i-a trimis în judecată pe fostul șef al Parchetului Bihor, Vasile Popa, și pe șeful Serviciului de Medicină Legală Bihor, Gabriel Mihalache. Anchetatorii îl acuzau pe Popa că l-a determinat pe doctorul Mihalache ”să-şi dea acordul pentru prelevarea de organe de la victima unei agresiuni, care era în moarte cerebrală, într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecința compromiterii autopsiei medico-legale”. Ulterior, doctorul Gabriel Mihalache a fost achitat de Curtea de Apel Timișoara, soluție menținută de Înalta Curte de Casație și Justiție.
Din cei șapte inculpați în cazul bătăii urmate de moartea agentului de pază, patru au fost încarcerați în Penitenciarul Oradea, un minor a fost internat într-un centru de reeducare, iar doi au scăpat cu închisoare cu suspendare. Unul dintre aceștia din urmă a fost Valentin Adrian Merluț, care a fost inculpat inițial pentru complicitate la omor calificat și condamnat de Tribunalul Bihor la 10 ani și 4 luni de închisoare.
În 2016, Curtea de Apel Oradea a schimbat încadrarea juridică a faptelor de care era acuzat în complicitate la vătămare corporală și l-a condamnat la 2 ani și 1 lună de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe un termen de încercare de 4 ani.
Decizia Tribunalului Bihor de revocare a beneficiului suspendării executării sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani a pedepsei în cazul lui Valentin Adrian Merluț:
Comments 1