Primul transport de probe biologice cu drona va avea loc vineri, 20 ianuarie, a anunțat managerul Spitalului Județean Oradea dr. Gheorghe Carp.
Deocamdată acțiunea e parte dintr-un proiect pilot derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, în parteneriat cu Municipiul Oradea, compania australiană Skyy Network și Autoritatea Aeronautică Civilă din România, compania unui fost pilot militar australian.
Scopul unui astfel de demers e scurtarea timpilor de transport al probelor biologice Spre exemplu, o dronă poate ajunge de la Maternitatea Oradea la laboratorul robotizat central în 6 minute.
Primul transport va pleca vineri pe traseul Spital Municipal din Rogerius, secția TBC din strada Izvorului, Maternitate via Spitalulu Județean de pe Gheorghe Doja. Drona poate ransporta până la 3 kg, iar viteza de deplasare este de 40 km/h.
Firma australiană a mai avut proiecte similare în Caraibe, dar și în Albania, iar decizia de a cumpăra sau nu servicii medicale cu drona va fi luată, probabil, în două săptămâni. Proiectul pilot demarat la Oradea are loc în urma unei colaborări din 2020 a Primăriei cu Sky Network. Fondatorul este Rory Houston fost pilot militar pe F-18 Hornel și pe drone de luptă. Australianul a fost în războiul din Afganistan.
Înainte de a lua decizia de a colabora cu firma australiană, s-a discutat cu o firmă care face astfel de transporturi de probe biologice în marea Britanie.
Compania germană Lufthansa, își va prezenta și ea oferta pentru a asigura acest serviciu.