În anul 2018, Comisia Europeană pentru Eficiența Justiției a Consiliului Europei a adoptat primul text european care stabilește principiile etice referitoare la utilizarea inteligenței artificiale în sistemele judiciare. Aceasta este „Carta etică europeană cu privire la utilizarea inteligenței artificiale în sistemul judiciar și în legătură cu acesta” („Carta”).
Carta este destinată părților interesate din domeniul public și privat, responsabile de proiectarea și de implementarea instrumentelor și serviciilor de inteligență artificială care implică prelucrarea hotărârilor judecătorești și a datelor (ie învățare automată sau orice alte metode care derivă din știința datelor). Documentul se referă, de asemenea, la factorii de decizie publică care se ocupă de legislația sau reglementarea cadru, al dezvoltării, auditului sau utilizării unor astfel de instrumente și servicii.
Utilizarea unor astfel de instrumente și de servicii în sistemele judiciare urmărește să îmbunătățească eficiența și calitatea justiției și ar trebui încurajată. Totuși, acest lucru trebuie să se desfășoare în mod responsabil, ținând seama de drepturile fundamentale ale persoanelor, astfel cum sunt prevăzute în Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) și în Convenția privind protecția datelor cu caracter personal și în conformitate cu alte aspecte fundamentale, cum sunt principiile prezentate mai jos, care ar trebui să ghideze elaborarea politicilor de justiție publică în acest domeniu.
Integral pe: