Ministerul Sănătății pregătește un program-pilot de vaccinare antigripală în farmaciile comunitare, care ar urma să se deruleze pe o perioadă de 6 luni. Programul vizează persoanele ce doresc să se vaccineze contra cost împotriva gripei sezoniere și nu se referă la cele din categoriile de risc pentru care vaccinul este asigurat gratuit. Ministerul a elaborat și un ghid de bună practică pentru organizarea și funcționarea unui program-pilot de vaccinare a populației împotriva gripei sezoniere la nivelul farmaciilor.
Proiectul Ministerului Sănătății prevede condițiile pe care trebuie să le îndeplinească farmaciile interesate să participe la acest program. Printre acestea se numără asigurarea unui spațiu dedicat activității de vaccinare de natură a asigura siguranța și confidențialitatea procesului de vaccinare, a unui frigider pentru depozitarea și menținerea vaccinurilor în condiții optime de temperatură ori să aibă farmaciști care au obținut certificatul de absolvire a programului postuniversitar de pregătire pentru activitatea de vaccinare, cu o durată de minimum 5 zile.
Ministerul Sănătății propune ca efectuarea vaccinării în farmacie să se facă la cererea persoanei adulte sau a reprezentanților legali, în cazul minorilor. Cel care solicită imunizarea trebuie să prezinte o recomandare medicală pentru a fi vaccinat împotriva gripei sezoniere și să mai fi efectuat în anii anteriori cel puțin o vaccinare împotriva gripei. În plus, va fi supus unei anamneze minimale pentru identificarea unor eventuale contraindicații sau precauții la vaccinare.
Informațiile referitoare la vaccinare se vor introduce în Registrul Electronic Național de Vaccinări, iar persoana imunizată are obligația să își anunțe medicul de familie că a fost vaccinată împotriva gripei sezoniere.
Costul vaccinului și al serviciului de vaccinare vor fi suportate de persoana vaccinată.
”Deschiderea farmaciilor pentru prestarea unui act medical direct asiguraților bihoreni este un lucru benefic sănătății tuturor celor care doresc să fie vaccinați. E bine să susținem acest proiect de act normativ, principala preocupare a CNAS și a CAS Bihor fiind apărarea drepturilor asiguraților din Bihor, a accesului la serviciile medicale de prevenție, diagnosticare și curative stabilite prin lege. Vaccinarea in farmacii face parte dintr-o normalitate necesară. Astfel asigurații din satele bihorene nu vor mai fi obligați sa-și facă programări la diferite Cabinete medicale pentru a fi administrat vaccinul, ci se vor deplasa la punctul farmaceutic unde vor beneficia, în anumite condiții, de actul medical”, a precizat directorul CAS Bihor, Dorel Dulău.
DOCUMENT – Proiectul de ordin pentru aprobarea organizării și funcționării unui program pilot de vaccinare a populației împotriva gripei sezoniere la nivelul farmaciilor comunitare: