Nu mai puțin de 63 de cereri de pensionare a unor judecători vor fi discutate în ședința de joi, 3 noiembrie, a Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Valul de solicitări vine în contextul discuțiilor privind desființarea pensiilor speciale.
Printre cei care au cerut să părăsească magistratura se numără atât un membru al CSM, judecătoarea Gabriela Baltag, cât și patru judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție. Este vorba despre Mioara Grecu, Mari Ilie, Mihaela Tăbârcă și Florentina Dinu.
Pe lista cererilor de pensionare se află și un judecător din Oradea și unul din Satu Mare: Cristina Țoțu, de la Judecătoria Oradea, și Diana Munteanu, magistrat la Judecătoria Satu Mare.
De remarcat că au solicitat să iasă la pensie nu mai puțin de șase judecători de la Curtea de Apel Cluj și cinci de la Curtea de Apel Craiova.
În această situație creată de zecile de plecări din magistratură, Secția pentru judecători va discuta, în aceeași ședință de joi, măsurile urgente care trebuie luate ”ca urmare a destabilizării fără precedent a situaţiei resurselor umane la nivelul instanţelor judecătoreşti şi a limitării grave a independenţei judecătorului şi a dreptului de acces la justiţie, determinate de promovarea în spaţiul public a unor demersuri care afectează, în substanță, statutul judecătorului.
Astfel, sunt propuse:
1. Abilitarea președintelui de instanță de a dispune, în funcție de deficitul concret de resurse umane, măsurile adecvate privind alocarea termenelor de judecată, astfel încât judecătorul/completul de judecată să-și poată exercita atribuțiile la standarde de calitate corespunzătoare unui act de justiție în
folosul cetățeanului.
2. Cheltuielile de personal aferente unei scheme incomplete să fie împărțite tuturor judecătorilor, care exercită efectiv funcția la acea instanță.
3. Reiterarea solicitărilor adresate Ministerului Justiției, în vederea rezolvării cât mai grabnice a deficitului constant de resurse.
4. Solicitarea fermă adresată celorlalte puteri ca orice demers normativ care afectează independența judecătorului să fie realizat cu echilibru și precauție, cu respectarea cerințelor firești de predictibilitate a legii, astfel încât să fie evitată afectarea și mai gravă a dreptului cetățeanului de acces la justiție