Comisia Europeană a propus un regulament provizoriu care să le permită furnizorilor de servicii de comunicații prin internet să continue detectarea și raportarea abuzurilor sexuale asupra copiilor în mediul online și să elimine materiale care conțin abuzuri sexuale asupra copiilor. Măsura le permite furnizorilor să prelucreze datele online pentru a detecta abuzurile sexuale asupra minorilor și după jumătatea lunii decembrie, când intră în vigoare o directivă asupra confidențialității comunicațiilor.
Potrivit Comisiei Europene, odată cu aplicarea integrală a Codului european al comunicațiilor electronice începând cu 21 decembrie 2020, anumite servicii de comunicații online, precum poșta electronică sau serviciile de mesagerie, vor intra în domeniul de aplicare al Directivei asupra confidențialității și comunicațiilor electronice.
”Această directivă nu conține un temei juridic explicit pentru prelucrarea voluntară a datelor privind conținutul sau a datelor de transfer în scopul detectării abuzului sexual asupra copiilor în mediul online, iar furnizorii ar trebui să își întrerupă activitatea, cu excepția cazului în care statele membre adoptă măsuri naționale specifice”, se arată într-un comunicat al Comisiei.
Regulamentul provizoriu le va permite serviciilor de comunicații online să își continue activitățile de detectare a abuzurilor sexuale asupra copiilor pe internet. Acest lucru se va face cu garanții în sensul protejării vieții private și a datelor cu caracter personal.
”(Regulamentul provizoriu – n.n.) Are un domeniu de aplicare restrâns, limitat la a permite continuarea activităților voluntare actuale, sub rezerva respectării Regulamentului general privind protecția datelor, iar prelucrarea datelor va fi limitată la ceea ce este necesar pentru detectarea și raportarea cazurilor suspecte”, a precizat Comisia Europeană.
Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat: „Așa cum nu ne-am lăsa copiii singuri pe alei întunecate, nu putem nici să îi lăsăm expuși la prădători online. Avem nevoie de un cadru juridic proporțional și de tehnologii fiabile pentru combaterea eficientă a abuzului sexual asupra copiilor în mediul online, în conformitate cu valorile noastre.”
Următorul pas îl reprezintă adoptarea acestei propuneri de către Parlamentul European și Consiliului Europei. Regulamentul va rămâne în vigoare până la 31 decembrie 2025.