Av. Ioana ȚENȚ, avocat colaborator DOSEANU&ASOCIAȚII
Interdicția judecătorească este o măsură care se ia de instanța de judecată cu privire la persoana lipsită de discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale din cauza alienației sau debilității mintale și care constă în lipsirea de capacitate de exercițiu și instituirea tutelei.
Din păcate, aceste persoane ajung deseori în unități medicale private/cămine, întrucât au nevoie de îngrijire permanentă și asistență medicală.
Costul prestației acestor unități este foarte costisitor, deseori cuantumul prestației lunare depășind salariul mediu pe economie sau veniturile din pensie cuvenite persoanei puse sub interdicție.
Din această pricină, familia persoanei pusă sub interdicție sau tutorele acesteia pot solicita instanței să autorizeze încheierea unui contract de vânzare-cumpărare a unui bun proprietatea persoanei puse sub interdicție.
Sub aspectul criteriilor de apreciere pentru autorizarea actelor de dispoziție, potrivit, art.145 C.civ., instanța de tutela acordă tutorelui autorizarea numai dacă actul răspunde unei nevoi sau prezintă un folos neîndoielnic pentru persoana pusă sub interdicție.
Trebuie probat că înstrăinarea răspunde unei nevoi a persoanei puse sub interdicție, acesta fiind motivul întemeiat pentru care instanța de tutelă poate acorda autorizarea cerută, sub rezerva că actele îndeplinite de persoana solicitată să prezinte un folos neîndoielnic pentru persoana aflată sub tutela sa.
În acest sens, apreciem că trebuie să se depună înscrisuri justificative din care să rezulte care este valoarea de impozitare și valoarea de circulație a bunului imobil, precum și înscrisuri din care să rezulte care sunt veniturile și cheltuielile interzisului judecătoresc. În cadrul cercetării judecătorești se va efectua și o anchetă social de Primăria în circumscripția căreia își are stabilit domiciliul persoana pusă sub interdicție.
Prin hotărâre judecătorească, instanța de tutelă poate dispune autorizarea vânzării bunului, cu condiția ca suma de bani rezultată din vânzare să fie depusă într-un cont deschis pe numele interzisului judecătoresc, urmând a fi ridicată doar cu autorizarea instanței de tutelă și doar în interesul bolnavului interzis.