Vineri, 28.06.2024, la Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură (FCCA) a Universității din Oradea, a avut loc a III-a etapă a examenului de finalizare a studiilor: susținerea proiectului de diplomă a studenților programului de studiu Arhitectură. |
„Față de alte programe, studiile de Arhitectură desfășurându-se pe o perioadă de 6 ani – ciclul 1 licență și ciclul 2 master, examenele de finalizare a studiilor se desfășoară după o procedură mai complicată: examenul de pre-diplomă, examenul de disertație și examenul de diplomă; nota finală fiind o medie ponderată a celor trei probe”, explică prof. univ. dr. ing. habil. Marcela Prada, decanul facultății.
Examenul de diplomă, a reunit o comisie de jurizare complexă, compusă din reprezentanți ai școlilor de arhitectură din țară, cărora conducerea FCCA ține să le mulțumească pentru disponibilitate: conf. univ. dr. arh. Cristian PUŞCAŞ – directorul Departamentului de Arhitectură al FCCA – președinte, prof. univ. dr. arh. Marian MOICEANU – rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București , conf. dr. arh. Șerban ŢIGĂNAŞ – decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism a Universității Tehnice din Cluj-Napoca, conf. dr. arh. Cristian BLIDARIU – decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism din cadrul Universității Politehnica din Timișoara, lector. dr. arh. Alexandru CĂLIN – prorector al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, lector. dr. arh. Vladimir VINEA – decan al Facultății de Arhitectură din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, conf. dr. arh. Istvan Szabolcs GUTTMANN – Universitatea din Oradea, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, conf. dr. arh. Adrian Rolland KUNST – Universitatea din Oradea, șef lucrări. dr. arh. Silviu Teofil MEDEŞAN – Universitatea din Oradea, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură.
La examenul de diplomă s-au prezentat 14 candidați, dintre care au promovat zece. „Le dorim absolvenților noștri, mult succes în exercitarea profesiei de arhitect! Modul de desfășurare a examenului de diplomă este unul din instrumentele de armonizare a activității școlilor de arhitectură din țară. În acest sens, în ultima perioadă, facultatea noastră s-a implicat în mai multe activități, dintre care amintim: concursul CASA, Ediția a XV-a. Concurs în cadrul căruia s-au afirmat studenții orădeni: Robert Gliga și Ștefan Muntean. Proiectele lor s-au situat printre cele mai bune cinci proiecte prezentate în competiție, dintr-un număr de 147. Iar studenții Robert Egri și Andrada-Dumitrița Sabou au luat premiul „Lumion”, în cadrul aceleiași competiții. Aș mai aminti concursul RESPO City, ediția 2024, la care au participat viitorii arhitecți orădeni, și reabilitarea bisericii de lemn din satul Margine, acțiune care este în plină desfășurare, cu participarea „Ambulanța pentru Monumente Bihor”, prin Asociația Laborator Zero Pozitiv Oradea, în cadrul un parteneriat al Consiliului Județean Bihor, Universității din Oradea, Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură, Direcției Județene pentru Cultură, Instituției Prefectului și Parohiei Ortodoxe”, a detaliat prof. univ. dr. ing. habil. Marcela Prada
În zilele următoare, FCCA va da startul Universității de vară Oradea, ediția a III-a, cu tema: Reabilitarea și reconfigurarea mediului construit „Campusul Universitar Oradea – (imp)ACT” – Laborator interdisciplinar de idei și soluții. Evenimentul, deschis viitorilor arhitecți din toată țara, va avea loc perioada 08 – 19 iulie 2024, în Campusul Universității din Oradea.
Mai multe detalii:
https://arhicon.uoradea.ro/ro/evenimente/universitatea-de-vara, https://cloud.uoradea.ro/index.php/s/nCxx5gZaxQSKQWr
Viitorii arhitecți se pregătesc și pentru participarea la „FAST Festival for Architecture Schools of Tomorrow”. „Este un proiect prioritar pentru Ordinul Arhitecților din România, prin care cele cinci școli de arhitectură din țară se reîntâlnesc, în acest an la Cluj-Napoca, între 30 octombrie și 3 noiembrie 2024”, a mai spus prof. univ. dr. ing. habil. Marcela Prada.
Și urmează, probabil cel mai important examen pentru Arhitectura orădeană, admiterea iulie 2024. Examenele se vor desfășura în perioada 01-26.07.2024. „Pentru aceste examene, organizăm probe similare celor de la marile facultăți de arhitectură din țară”, a mai precizat decanul Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Marcela Prada.