Avocatul ieșean Marius Striblea a anunțat, luni, că renunță la coordonarea Departamentului de Coordonare a Asistenței Juridice din cadrul Uniunii Naționale a Barourilor din România. Vicepreședinte al UNBR, Striblea a precizat că ”nu este normal ca toată “suflarea” avocaturii să arate cu degetul spre mine și D.C.A.J., crezându-ne singurii responsabili ai subiectului “oficii”. În opinia avocatului ieșean, ”cei ce aduc atingere profesiei, indiferent cine sunt, nu pot fi tratați la nesfârșit cu “eleganță” și “diplomație” – cu referire la comunicatele UNBR referitoare la atacurile împotriva avocaților. Redăm în continuare postarea de luni, de pe Facebook, a avocatului Marius Striblea.
”În aceste vremuri, așa cum vedem cu toții, profesia noastră este atacată din orice parte, avocatul fiind tratat, mai peste tot, în cel mai bun caz, drept “auxiliar al justiției”.
Până acum, în majoritatea cazurilor, U.N.B.R. s-a exprimat prin comunicate “elegante” și “diplomate”, de genul “luării la cunoștință cu îngrijorare” și “observării cu îngrijorare”. Nu cred că acest mod de reacție este o soluție realistă atunci când vine vorba de susținerea totală a intereselor avocaturii (inclusiv a celei din oficiu) în fața atacurilor dure (umilitoare) din exterior.
Ultimul episod de acest gen s-a derulat în legatură cu Minuta C.S.M. din 3 noiembrie 2020 care se referă la situația încetării delegației avocatului din oficiu la prezentarea apărătorului ales (aspect reglementat clar de art. 91 alin. 4 din Cpp), minută ce, prin concluziile ei, în opinia mea, încalcă flagrant legea, sfidează avocații și desconsideră breasla. Atunci când s-a pus problema reacției U.N.B.R., am propus Comisiei Permanente adoptarea unei poziții ferme și fără echivoc, dublată de acțiuni pe măsură care să meargă până la refuzul barourilor de a mai delega avocați din oficiu.
Faptul că propunerea nu a primit susținerea organului executiv al uniunii, preferându-se din nou un comunicat “diplomat”, m-a determinat ca, la data de 6 noiembrie 2020, să informez membrii comisiei că sunt pus în imposibilitate de a mai gira Departamentul de Coordonare a Asistentei Judiciare (D.C.A.J.), urmând ca, pe viitor, atribuțiile în materia oficiilor să fie exercitate de către un alt vicepreședinte. Continuarea coordonării D.C.A.J., în actualele condiții, îmi este imposibilă, din mai multe motive.
În primul rând, nu este normal ca toată “suflarea” avocaturii să arate cu degetul spre mine și D.C.A.J., crezându-ne singurii responsabili ai subiectului “oficii”, când, în realitate, majoritatea sarcinilor punctuale sunt la SAJ-urile barourilor și Comisia Permanentă (nu Departamentul) decide la nivel central, astfel coordonarea D.C.A.J. dată în sarcina vicepreședintelui de resort de către art. 75-76 din Legea 51 din 1995 fiind transformată într-o activitate de natură tehnică, departe de avea caracter decizional.
Mai mult, consider că departamentul nu are susținerea necesară în comisie în cazurile ce-l vizează direct, asa cum s-a întâmplat și cu Minuta C.S.M. din 3 noiembrie 2020.
Nu în ultimul rând, este sub demnitatea mea o politică de îngenunchere a profesiei în materia asistenței judiciare, domeniu sensibil, cu multe neajunsuri și în care activează foarte mulți colegi, ceea ce-l face incompatibil cu jumătățile de măsură.
Astăzi, 9 noiembrie 2020, am formalizat această decizie, ea fiind înregistrată la uniune sub numărul 52 – DCAJ – 2020 din 9.11.2020.
Îmi reafirm convingerea fermă că U.N.B.R. nu se mai poate feri să spună lucrurilor pe nume și nu poate amâna “sine die” acțiunea, fiind necesară luarea taurului de coarne, nu doar în materia apărării din oficiu, ci și în legatură cu C.S.M., M.J., Parchetul General, precum și cu orice altă persoană fizică sau juridică ce atacă sau nesocotește avocatura. Cei ce aduc atingere profesiei, indiferent cine sunt, nu pot fi tratați la nesfârșit cu “eleganță” și “diplomație”, metode ce s-au dovedit mai întotdeauna ineficace, ci trebuie făcuți să ne respecte, prin toate instrumentele pe care legea ni le pune la dispoziție. Asta e, cred, în primul rând, sarcina organelor de conducere.
Dacă nu vom proceda așa și vom continua să ne facem că nu vedem realitatea, avocatura românească, deși mai are sporadice semne vitale, va intra în comă profundă și, din păcate, așa cum bine se știe, în zilele pe care le trăim, nu mai sunt locuri la ATI.
P.S. Această postare nu constituie un atac la adresa nimănui, ci doar exprimarea poziției mele constante, ca avocat și lider al profesiei, cu privire la modalitatea de abordare a reprezentării intereselor breslei.
P.S. 2 În cel mai scurt timp voi publica bilanțul Departamentului de Coordonare a Asistenței Judiciare al U.N.B.R. pe care am avut privilegiul să-l conduc începând cu luna iulie 2019 și până la data de 6 noiembrie 2020.”
Avocatul Marius Striblea a precizat pentru BihorJust că rămâne pe poziția de vicepreședinte al UNBR, renunțând doar la coordonarea DCAJ.