” Sunt o familie de bun- simț. Nu știu ce i-a determinat să ia această decizie”, a declarat viceprimarul de Bratca, Dan Precup pentru libertatea.ro. Cei doi părinți din comuna Bratca, județul Bihor, au fost obligați de judecători să respecte un program de supraveghere timp de doi ani și să presteze 40 de zile de muncă în folosul comunității. Hotărârea instanței, pronunțată pe 21 decembrie, nu este definitivă, însă până în prezent nu a fost contestată nici de procurori, nici de părinții inculpați. În decizia de condamnare nu se face nicio referire privind eventualele măsuri care să vizeze situația copiilor. Surse oficiale din cadrul Primăriei Bratca au declarat pentru Libertatea că nici în prezent, cei trei minori nu sunt înscriși la școală. „Sunt o familie de bun-simț. Nu știu ce i-a determinat să ia această decizie. Atunci (când s-a declanșat ancheta – n.r.), am încercat să discutăm cu ei, să îi încurajăm să permită copiilor să meargă la școală”, a declarat viceprimarul comunei Bratca, Dan Precup.Instanța le-a pus în vedere părinților că pot ajunge la închisoare numai în cazul în care nu vor respecta măsurile de supraveghere. Pe durata celor doi ani, ei trebuie să respecte cinci obligații: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bihor să primească vizitele consilierului de probaţiune să anunţe schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea să comunice schimbarea locului de muncă și informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
Pentru că nu aveau cunoștințe de limba engleză, cei doi părinți au apelat la un apropiat pentru formalitățile de înscriere. Potrivit datelor din dosar, inițial, cei trei copii ai familiei au fost înscriși la Home Life Academy, iar ulterior la West River Academy. Inspectoratul Școlar Bihor a transmis instanței că niciuna dintre cele două unități nu figurează în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui alt sistem educațional din altă țară, nefiind acreditată în țara noastră. Cele două unități americane nu au oferit cursuri online, permiţându-le părinţilor să îşi aleagă modul în care înţeleg să-și educe copiii. La audieri, cei doi părinți au precizat că se ocupă singuri de educaţia copiilor, folosind manuale şcolare românești. Programul copiilor este unul flexibil, aproximativ 3 ore zilnic, sub îndrumarea lor. Urmare a probelor administrate de procurori, judecătorul a stabilit că vinovăția celor doi părinți este dovedită, dincolo de orice îndoială. „Fiind analizată modalitatea derulării programului homeschooling în familie, au fost identificate două disfuncţionalităţi majore: îndrumătorii/profesorii copiilor sunt cei doi părinţi care nu au pregătire pedagogică şi nici de specialitate, nivelul de educaţie al celor doi părinţi fiind: 8 clase mama, respectiv 12 clase tata; manualele de studiu folosite sunt manuale şcolare româneşti, cumpărate de părinţi din librărie, ceea ce ridică întrebarea: Cum ar putea West River Academy din SUA să ofere diplome de absolvire pe programa şcolară românească?”, se arată în hotărârea Judecătoriei Aleșd.
Au existat și cazuri celebre care au susținut public beneficiile educației acasă, cum sunt Dana Nălbaru și Dragoș Bucur, care au ales homeschoolingul pentru cei trei copii ai lor, fără să fi existat consecințe legale în ceea ce-i privește. Au existat însă alte cazuri ajunse în instanță: În 2020, un tată din Cluj a fost condamnat tot pentru împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu al propriului copil. Pedeapsa primită a fost tot de 4 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei. Alți doi părinți din București au fost trimiși în judecată de procurori pentru aceeași faptă, însă în cazul lor, Judecătoria Sector 6 a decis, în 2021, soluția de achitare, pentru că s-a stabilit că nu aveau discernământ, amândoi părinții fiind diagnosticați cu afecțiuni psihice. Aceștia i-au interzis fiicei lor să se înscrie la Evaluarea Națională și, implicit, să-și continue studiile la liceu și au scăpat de condamnare după ce o expertiză psihiatrică a stabilit că cei doi părinți nu aveau discernământ. Achitați pentru împiedicarea accesului la învățământului școlar obligatoriu, ei au fost obligați de judecători să urmeze un tratament medical de specialitste.Gabriel Curcubet, preşedintele fondator al Asociaţiei Home Schooling România. Familia Curcubet este printre primele din România care şi-a asumat educarea copiilor în sistem homeschooling, iar fiul lor cel mare este, deja, student la New York University (NYU), secţia din Abu Dhabi, cu bursă întreagă.
Integral: