Material realizat de Ovidiu Kalman Mureșan Silaghi – avocat partener Societatea civilă de avocați Mureșan-Silaghi
Din cauza viciilor tehnice de utilizare a cinemometrelor de tip LTI 20/20 TruCam, arătate în articolele anterioare, evident că invocarea lor în cauze pe rolul instanțelor a generat mai multe opinii și practici jurisprudențiale diferite.
Cea mai des întâlnită practică de respingere a viciilor tehnice arătate în articolele publicate este cea referitoare la faptul că, prin Ordinul 301/2005 privind aprobarea Normei de metrologie legală NML 021-05, modificat prin Ordinul 187/2009, la pct 3.5.1 se prevede că ”înregistrările efectuate trebuie să cuprindă cel puțin următoarele: data și ora la care a fost efectuată măsurarea; valoarea vitezei măsurate; imaginea autovehiculului, din care să poate fi pus în evidență numărul de înmatriculare”.
Astfel, unele instanțe au respins viciile tehnice de utilizare invocate raportat la greșita utilizare a cinemometrului tip pistol, raportat la dispozițiile de mai sus arătate.
Practic, faptul că agentul constatator utilizează cinemometrul:
– pe timp de ceață, ninsoare, vânt, deși nu este omologat aparatul pentru a efectua nicio măsurare în aceste condiții;
– fără a respecta unghiul din care se realizează captura (adică să fie cel mai aproape de 0 grade, pentru a nu genera efect de cosinus care generează erori deosebit de mari a vitezei măsurate );
– fără a respecta distanța optimă de măsurare care este recomandată de producător,
nu se circumscriu dispozițiilor obligatorii prevăzute de NML 021-05 – asta este ce unele instanțe arată prin respingerea plângerilor la contravenție.
Apreciez ca fiind eronată o astfel de practică raportat la faptul că, de exemplu, dacă arătăm că nu ne interesează dacă aparatul este sau nu omologat pentru captura viteze pe timp de ceață sau ploaie, putem spune că agentul constatator poate să realizeze o filmare sau captură foto și cu telefonul mobil al acestuia, ceea ce este evident o contradicție vădită cu NML 021-05 .
Înțelegem și grija unor instanțe în a proteja bugetul de stat când vine vorba de amenzile de circulație, raportat la perioada economică pe care o traversăm. Dar, fiind vorba de un aparat care trebuie verificat metrologic, evident că operatorul radar care utilizează aparatul trebuie să-l folosească în concordanță cu manualul de utilizare.
Mai mult decât atât, nu putem fi de acord cu optica unor instanțe care arată că aceste erori de utilizare a cinemometrului în conformitate cu manualul de utilizare nu au relevanță în raport de NML 021-05, câtă vreme în aceeași normă la punctul 3.3.1 se prevede:
”Cinemometrele prezentate la încercări pentru obținerea aprobării de model trebuie să fie însoțite de un manual de utilizare, care va fi acceptat odată cu acordarea aprobării de model pentru cinemometru. Acest manual trebuie să permită înțelegerea și identificarea tuturor funcțiilor pe care le poate îndeplini aparatul și trebuie să cuprindă cel puțin următoarele informații :
– descrierea principiului de funcţionare a cinemometrului;
– explicarea detaliată a funcţionării variantei constructive adoptate;
– detalii specifice tipului particular de cinemometru (dispozitiv de vizare, unghi de incidenţă, discriminator de sens, dispozitive care să permită fixarea paralelă a barierelor de lumină pe carosabil şi altele asemenea) acolo unde sunt aplicabile;
– specificarea condiţiilor normale de funcţionare;
– instrucţiuni detaliate de instalare, punere în funcţiune şi utilizare a cinemometrului; aceste instrucţiuni trebuie să facă precizări cu privire la reglajele necesare pentru toate modalităţile de instalare prevăzute (la marginea şoselei, pe un amplasament special amenajat, în interiorul unui autovehicul de patrulare etc.);
– specificarea factorilor de influenţă care pot afecta exactitatea măsurărilor. ”
Astfel, inclusiv manualul de utilizare trebuie să cuprindă anumite aspecte obligatorii la aprobarea de model. Or, la finalul punctului 3.3.1 se arată că inclusiv specificarea factorilor care pot afecta exactitatea măsurătorilor este o componentă obligatorie.
În raport cu cele de mai sus apreciez că practica unor instanțe care nu iau în considerare greșita utilizare a cinemometrului în raport de manualul de utilizare este una eronată și în contradicție cu normele de metrologie legală.
CITIȚI, de același autor: Cinemometru tip pistol | ”Doar peștele mai mare contează” | Radar tip pistol | Vicii tehnice de utilizare | Recalcularea alcoolemiei în cursul urmăririi penale | Competența materială a DIICOT și în cazul reunirii facultative
Comments 2