Se împlinesc, în acest an, două decenii de la unul dintre cele mai răsunătoare procese care au fost judecate la Oradea. Este vorba despre dosarul în care figura ca inculpat Ioan Stoica, ex-patronul circuitului de întrajutorare Caritas, acuzat de înșelăciune, şi soţia acestuia, Helena. Apelul din 2001, aflat pe rolul Tribunalului Bihor, a fost soluționat prin constatarea prescrierii faptelor de care este acuzat Stoica, magistrații dispunând încetarea procesului penal.
Instanța a ţinut cont de faptul că de la ultima infracţiune comisă de clientul său au trecut şapte ani şi jumătate, astfel că a decis:
“Tribunalul Bihor admite apelurile Parchetului, a părţilor civile şi a inculpatului Stoica Ioan. Dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpaţilor Stoica Ioan şi Stoica Helena în baza articolului 11, punctul 2, litera d, raportat la articolul 11, litera g din Codul Penal”, anunța atunci judecătorul Vasile Poenariu, din cadrul Tribunalului Bihor.
În schimb, Ioan Stoica şi soţia sa au fost obligaţi, în solidar cu societatea pe care au patronat-o, să plătească despăgubiri celor care au pierdut banii investiţi în jocul Caritas. Aceste despăgubiri trebuia să fie majorate cu indicele de inflaţie modificat de Tribunal: ”Stabileşte indicele de inflaţie la 2381,97% în loc de 23,8% şi obligă pe inculpatul Stoica Ioan la plata cheltuielilor judiciare în favoarea statului în primă instanţă în solidar cu partea civilmente responsabilă SC Caritas SRL de 95 de milioane de lei.”
Citirea sentinţei a provocat nemulţumirea păgubiţilor prezenţi în sală. Ei au început să protesteze, susţinând că judecătorii au greşit dând această hotărâre. La scurt timp, Parchetul a făcut recurs la Curtea de Apel din Oradea, respins însă pe 18 iunie 2002.
Un alt proces, de natură comercială, îndreptat împotriva lui Stoica se afla în aceeași perioadă pe rolul instanţelor din Braşov.
Jocul Caritas a fost înființat în 1991, la Cluj-Napoca, și a funcționat până în 1994. Inițiatorul, Ioan Stoica, se obliga printr-un contract că va restitui deponentului, în terme de o lună, de opt ori mai mult decât a depus la joc. La căderea circuitului, peste 200.000 de oameni au pierdut banii depuși, iar prejudiciul creat era de aproape 740 de miliarde de lei vechi.
Arestat pe 25 august 1994, Ioan Stoica a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare pentru fals intelectual. Pentru înșelăciune și bancrută frauduloasă a fost judecat la începuturile anilor 2000 la Oradea.