E deschizător de drumuri. Primul invitat din țară al unei emisiuni care a avut ca invitați doar români din străinătate
Cristian Laza, primarul de Sânmartin a fost invitatul zilei la Departe de România, emisiune difuzată marți, 18 iulie, începând cu ora 11.00, în cadrul acestei știri și pe canalele de Youtube și Facebook ale site-urilor ȘtiriDiaspora și DCNews. Acesta a vorbit despre experiența pe care o are cu localnicii care se reîntorc acasă din diaspora. Cristian Laza spune că nu a inventat el roată, dar primarul de Sânmartin face totuși lucrurile altfel. <Și predecesorul meu a dat terenuri pentru tineri, e important s[ avem o populație activi, să avem mulți tineri dinamici, care sunt motorul societății. Terenurile se acordă cu Legea 15/2003, se acordă între 250-500 mp, am încercat asigurăm utilități, drumul, canalizare asfalt, avem 350 de cereri de soluționat, acum o lună am atribuit 250 de parcele. Venim cu un minim de impact pentru acești tineri, iar aportul lor e unul semnificativ, ulterior. Populația a crescut la noi în ritm accelerat. Dacă în 2016 aveam 9600 locuitori, azi avem 14000. Un motiv important poate fi atribuirea de teren, dar și dezvoltarea accelerată fonduri europene>, a explicat primarul Cristian Laza. Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care cer teren?
<Să fie locuitor al comunei, să aibă până în 35 ani, să nu aibă proprietate pe numele său, inclusiv teren intravilan.. Din fericire avem multe tineri care au trudit în străinătate și s-au întors acasă. Sunt mulți, am făcut cercetări, sunt 50-60 de gospodăriri întemeiate de tineri care s-au întors din străinătate. Cred că și la noi în țară evoluția e vizibilă, avem sistem educațional decent, un sistem de sănătate, nu cred că au plecat de bine, trebuie să-i apreciem, au lăsat familiile, cred că trebuie să-i primim cu empatie, și noi autoritățile . Au plecat oameni de valoare, buni, care sunt de real folos și pot să repună umărul la reconstrucția României>, spune primarul Cristian Laza. Acesta a vorbit și despre experiența pe care o are cu o parte din cei întorși acasă.
< Când am venit la primărie mi-am promis să nu ratez nici o finanțare, și mulțumin la Dumnezeu, avem 25 milioane de euro accesați, am vrut o echipă competitivă care să-și lase amprenta. Am decis reabilitarea termică a blocurilor, avem, în subordinea CL sânmartin o firmă cu 13 angajați,o societate de construcții și în această echipă 8 persoane au lucrat în Spania, ei au un profesionalism ieșit din comun, sunt singurele șantiere pe care nu trebuie să le vizitez. Zilnic eu sunt 3-4 ore pe șantiere, dar din punctul de vedere al acestota sunt liniștit că o fac ca la carte. Ei practic sunt locuitorii noștri, 5 au primit teren la Legea 15, de 3 ani am înființatsocietatea, 18 blocuri sunt reabilitate termic. Cred că aportul lor e esențial. Oamenii se întorc la noi din: Italia Spania, Marea Britanie>, a spus primarul de Sânmartin.
Detalii din spatele unui proiect rar în România: comuna Sânmartin oferă terenuri de casă tinerilor din diaspora care aleg să se întoarcă acasă aici: