Au fost controale extinse ale Poliției, sâmbătă noaptea, în Oradea. Mai multe echipaje ale Poliției au oprit persoanele și mașinile aflate pe stradă după ora 20:00, când în oraș este în vigoare carantina de noapte instituită după ce incidența cazurilor COVID în municipiu a depășit 7,5 cazuri la mie. Polițiștii au verificat dacă oamenii au asupra lor documente care să demonstreze că sunt exceptați de la restricțiile de circulație.
În zona centrală a Oradei au fost oprite mai multe autoturisme, iar agenții au verificat dacă șoferii și pasagerii din vehicule au declarații pe proprie răspundere sau certificate verzi digitale.
”Avem o aplicație pe telefon – COVID Certificate Check – cu ajutorul căreia putem scana acel cod QR pe care persoanele pe care le oprim ni-l prezintă. Aplicația ne indică numele, prenumele și data nașterii persoanei și stabilim, astfel, veridicitatea documentului prezentat la control”, a explicat agentul Marius Medrea, din cadrul Biroului Ordine Publică al Poliției Municipiului Oradea.
Polițiștii au constatat că, în condițiile unui trafic redus din cauza carantinei de noapte în care a intrat Oradea, majoritatea persoanelor oprite aveau asupra lor documente doveditoare. ”Cei mai mulți dintre cetățenii opriți aveau asupra lor certificatul verde în format electronic. Au fost și situații în care au fost prerzentate documente care arătau că se deplasează în interese profesional sau pentru asigurarea asistenței medicale. Nu am constatat încălcări ale restricțiilor de circulație pe timp de noapte”, a precizat comisarul Cristian Stanciu, împuternicit la șefia Poliției Oradea.
Astfel de controale au avut loc în mai multe zone din Bihor, în ultimele 24 de ore. Potrivit Poliției Bihor, în acest interval au fost legitimate peste 6.000 de persoane și au fost verificate 81 de societăți comerciale, marketuri, restaurante, terase, hoteluri, pensiuni, piețe, târguri, parcuri, zone de agrement, gări și autogări. În total, au fost date 100 de amenzi, în valoare de 6.500 de lei, dintre care mai bine o parte pentru nepurtarea măștii de protecție. La acțiuni au participat 119 polițiști și 20 de jandarmi, alături de reprezentanți ai mai multor instituții, sub coordonarea Prefecturii Bihor.
Video: Vlad Chelaru | BihorJust