A fost o ceremonie la care biserica s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulțimea enoriașilor care au dorit să fie prezenți.
În partea introductivă a liturghiei festive,. preotul paroh Zsolt F. Kovács a spus că a măsura timpul e uman, întrucât timpul este cel care definește eternitatea în această lume. <Conform calculelor, pe 10 ianuarie 2023, se împlinesc 300 de ani de când strămoșii noștri au trecut pragul Bisericii Szent László și au folosit altarul sfințit>. Episcopul László Böcskei spune că piatra altarului care amintește de eliberarea orașului de sub turci în 1692 poate fi văzută în colecția de artă bisericească a palatului episcopal.
<De atunci, zidurile stau în picioare și se prezintă ca fiind cel mai sacru sacrificiu, iar noi suntem o verigă în acest proces. Totuși, nu putem fi doar moștenitori pasivi ai bisericii de 300 de ani, trebuie să ne creăm o fundație solidă și să asigurăm un viitor plin de speranță pentru urmașii noștri>, a subliniat preotul paroh. Biserica Sfântul Ladislau din Oradea este unul din cele mai vechi edificii ecleziastice ale orașului. În biserică se găsește cel mai vechi altar din Oradea care se află în uz din 1730 până în present. Construcția este considerată a fi una dintre cele mai importante edificii în stil baroc provincial din oraş. Lucrările de construcție a bisericii au început în jurul anului 1720 și au fost finalizate în 1741 dar turnul bisericii a fost ridicat abia în anul 1800. Oradea se mândrește cu cel mai vechi edificiu ecleziastic al orașului iar în catedrala găsim cel mai vechi altar din Oradea. Orga a fost dăruită de către împărăteasa Maria Terezia de Austria și datează din anul 1780. Biserica va fi reabilitată, vor fi lucrări de intervenţii pentru consolidarea şi confirmarea zidăriei clădirii, consolidarea şarpantei, reabilitarea finisajelor, tâmplăriilor, înlocuirea pardoselii, înlăturarea finisajelor necorespunzătoare şi aplicarea unor finisaje care să elimine fenomenul umezirii şi al igrasiei pereţilor, precum şi punerea în valoare a elementelor baroce ale mobilierului.
Episcopul László Böcskei a început prelegerea sa evocând o întâmplare cu prilejul unei vizite la o doamnă care a împlinit 100 de ani, în zona eparhiei unde locuiesc slovacii. Când a întrebat ce ar face dacă ar avea ocazia să-și reia viața de la capăt, sărbătorita i-a răspuns că este recunoscătoare pentru experiențele de până acum pe care va continua să construiască după voia lui Dumnezeu. În acest fel, e clar că există o prezență care leagă trecutul cu prezentul și cu perspectivele proiectate în viitor, dar bazându-se pe voia lui Dumnezeu în toate. Pentru că trecutul nu poate fi șters, cu siguranță rămâne ceva. <Și mai devreme sau mai târziu vom aparține și trecutului, dar contează dacă putem trăi cu adevărat în prezent, dacă putem construi viitorul sau nu. Aniversarea de 300 de ani este așadar importantă și pentru noi să descoperim spațiul de locuit bogat, frumos, valoros a cărui clădire ne atrage nu numai pe noi, ci și comunitatea trecută și prezentă, astfel încât amintirea să nu fie doar o mulțumire. Este pentru noi șivremea noului angajament, a realizării lucrării lui Dumnezeu prin slujba noastră> – a spus episcopul. Episcopul Ágoston Benkovics a restaurat sala capitulară și a construit o biserică pentru credincioși nu departe de malurile Crișului. Temporar, această biserică a devenit a doua catedrală a eparhiei - această biserică există și astăzi și este din nou deținută de Biserica Romano-Catolică. Odată cu venirea vremurilor mai calme și mai pașnice, episcopul și cardinalul Imre Csáky au inițiat construcția unei alte biserici în cinstea Sf. László. Nu se cunoaște momentul punerii pietrei de temelie, dar aceasta a fost sfințită solemn la 23 mai 1756 de către episcopul Pál Forgách, care între timp a pus și piatra de temelie a celei de-a patra catedrale în 1752, actuala bazilică. Până atunci, Biserica Sfântul László a fost biserica principală a eparhiei și, de aceea, este încă denumită a treia catedrală – a explicat László Böcskei.
”Strămoșii noștri persecutați au creat un cămin pentru Dumnezeu printre propriul său popor. Așa că acum sărbătorim casa lui Dumnezeu și ne simțim bine în ea, în locul unde ne putem adresa Lui. De aceea, această aniversare nu este doar despre trecut - sărbătoarea ar fi săracă dacă am privi doar trecutul - ci și despre prezentul constant, care în același timp ar trebui să ne încurajeze să mergem înainte pe calea autorealizării, după planul lui Dumnezeu”, a spus episcopul.
La ceremonie a participat Corul local László Halmos, pregătit de cantorul Mónika Kribus, precum și Corul și Orchestra Szent László (conduși de Dr. Kristófi János Zsigmond, organist), și Ágnes Kristófi.
n perioada în care episcop la Oradea era Patachich Ádám, în ani ‘60 ai secolului al XVIII-lea, biserica Sfântul Ladislau era una dintre cele mai însemnate centre muzicale din Ungaria. În timp ce Joseph Haydn dirija viața muzicală a curții Eszterházy la Eisenstadt, fratele mai mic al acestuia Michael, capelmaestrul de mai târziu din Salzburg respectiv cel care a inspirat Requiemul lui Mozart, se afla în serviciul episcopului Patachich, punând în scenă timp de doi ani în biserica Sfântul Ladislau propriile compoziți. Imagini de la eveniment, aici:
https://www.facebook.com/nagyvaradi.egyhazmegye/videos/586832573281278