<Sunt onorat să fac parte din delegația Federației Ecvestre Române la concursul de atelaje care se desfășoară în Franța>, a spus primarul de Oșorhei Ioan Gligor, cel care organizează în comuna pe care o conduce cel mai mare concurs de atelaje de 2 și 4 cai din România și care astfel își promovează comuna la nivel internațional.
<La festivitatea de deschidere a Campionatului Mondial de Atelaje cu doi cai,organizat la Pin au Haras, în Franța delegaţia României a fost primită în aplauzele publicului, care a cântat la unison: „Alo, salut, sunt eu, un haiduc…” – alături de O-Zone (Dragostea Din Tei) Printre susţinătorii sportivilor români se află şi echipa de Atelaje de la Oşorhei, împreună cu domnul Ioan Gligor, primar al comunei>, a anunțat Federația Ecvestră Română.
Lotul naţional al României este compus la echipe din: multiplul campion național Rákóczi Gergö Loránd (secund: Geraly Rebeka), Varga Roland (secund: Onişor Leon)și campionii originari din Oșorhei Babó Kálmán (secund: Babó Sanda)iar la Individual din Kovacs Imre (secund: Istvan Iulia). Şefi de Echipă sunt: Melinda Kelemen şi Claudiu Seliştean, antrenor: Dobrovitz Jozsef, iar medic veterinar: Vadim Vîrgolici Caii au trecut cu bine de vizita medicală şi echipa României este pregătită pentru participarea la probele de concurs : dresaj, maraton, conuri, unde eleganţa, rafinamentul şi precizia sunt atribute esenţiale pentru evoluţia în cea mai spectaculoasă disciplină ecvestră – Atelajele, denumită afectuos de către oamenii din domeniu „opereta sporturilor ecvestre”.
Primarul Ioan Gligor, alături de delația FER a avut parte de o întâlnire esențială în Franța. Au fost oaspeții unei mari personalități. Îi unește dragostea pentru cai.
<Celebrul sculptor român Florin Codre, care este și crescător de cai de rasă, ne-a invitat la reședința sa din Franța. Domnul Florin Codre, care a creat, printre altele, statuia Regelui Ferdinand I din Oradea, este un împătimit de cai și de concursuri ecvestre, domnia sa având în urmă și o carieră de cascador.
Florin Codre a avut și o carieră de regizor, regizând primul film românesc după revoluție: ” Șobolanii Roșii”.Dl. Codre este membru în conducerea Institutului Cultural Român.Atât eu cât și membrii clubului C.S. Oșorhei și ai Federației Ecvestre Române am fost fascinați de personalitatea și experiența domnului Codre căruia îi mulțumim pentru această experiență!>, a spus primarul de Oșorhei.
Primarul de Oșorhei nu e la prima competiție internațională, el e un împătimit al acestor concursuri şi a şi participat la unele de mai mică anvergură. “Am crescut la ţară şi mi-au plăcut tot timpul caii. Treptat, am ajuns să concurez în cadrul clubului sportiv al comunei”, spunea şeful Primăriei Oşorhei.Oșorheiul nu organizează întâmplător un concurs de asemenea anvergură. În comună există o puternică mișcare ecvestră. De exemplu, anul trecut Babo Kalman și soția sa, Sanda Demeter, driver și secund în cadrul CS Oșorhei, s-au calificat la Campionatele Mondiale de Atelaje cu 4 cai din Olanda. Aceasta după ce în 2019 participaseră la competiția mondială destinată atelajelor cu doi cai în Germania. Cei doi au fost însoțiți în competiția din Germania de actualul primar Ioan Gligor, atunci viceprimar, și care a putut vedea la fața locului cum se organizează competiții de anvergură mondială.
Imagini de la deschideerea compertiției din Franța:
https://www.facebook.com/primariaosorheibihor/videos/3334657523498512/