Pe 29 septembrie, doamna Maria Haiduc împlinește 84 de ani. Aseară a fost sărbătorită la FAVORIT TV, prilej cu care fiu său, celebrul fotbalist Marcel Pușcaș a promovat evenimentul urându=i la mulți ani mamei : <E un Oblemenco al folclorului bihorean. Sunt curios cum se va prezenta azi, la ora 20.N-a ieșit din casă de 4 ani>. Filmările au avut loc la President.
Doamna Maria Haiduc,interpretă de valoare din generația de aur a cântecului bihorean și românesc, păstrătoare de-a lungul anilor a tradițiilor noastre a fost sărbătorită în emisiunea Călător prin folclor la Favorit TV, realizată de Antoaneta Mardar, într-o locație frumoasă la Hotel Prezident din Băile Felix, așa cum a anunțat interpreta Florica Ruja.
<La mulți ani fericiți cu sănătate d-nei Maria Haiduc! Mă bucur că am putut ajuta la realizarea acestui eveniment frumos pe care d-na Maria îl merită din plin atât din partea noastră, a celor care am colaborat cu dânsa de-a lungul anilor cât și a tuturor celor din conducerea județului și a Primăriei Oradea, mai ales că d-na Maria Haiduc este și CETĂȚEAN DE ONOARE al municipiului Oradea. Mulțumim d-nei Antoaneta Mardar de la Favorit TV realizatoarea emisiunii Călător prin folclor care a pus la cale acest eveniment frumos. Toată stima din partea noastră a celor care am participat cu drag și am fost alături de d-na cântecului bihorean MARIA HAIDUC>, a spus Florica Ruja.
Iată ce a spus Marcel Pușcaș despre celebra sa mamă:
MAMA MEA, UN OBLEMENCO AL FOLCLORULUI BIHOREAN! N-a uitat 1000 de cântece/ versuri, la virgulă.
Poate uită ce zi este, unde-s papucii, când vine pensia samd.
Niciodată meseria!
I-a plăcut, a iubit-o, s-a dedicat, n-a păcălit-o!
N-a iubit niciodată banii înaintea lucrului bine făcut.
A ajutat oamenii cât a putut.
Sute, poate mii.
Colegi, neamuri, necunoscuți.
Locuri de muncă, case, butelii, copiii lor, școli, recomandări TV, costume, texte, ore de muzică, bolnavi, săraci, amărâți-viitori bogați, mobile, canalizări etc
A contribuit la românizarea folclorului din Oradea in anii ’60 când toți muzicanții erau de-o altă etnie.
A cântat și cu Ioana Radu, Ion Luican, Achim Nica, Petre Săbădeanu, Dumitru Fărcaș, Maria Lătărețu, Ana Pacatiuș, Dumitru Chepeteanu, Angela Moldovan, Ileana Sărăroiu samd.
Irina Loghin, Benone Sinulescu, Ion Luican, Ana Pacatiuș, Lucreția Ciobanu, Dumitru Sopon samd sunt doar câtiva din aceia care ne-au pășit pragul casei.
Inclusiv Marioara Murărescu.
Am fost copil-martor la ce vă spun.
Are 7 discuri Electrecord, autoare a 3 cărti.
Paraschiv Oprea, George Vancu i-au fost dirijori.
Puțin din ce-a realizat.
E un Oblemenco al folclorului bihorean.
Sunt curios cum se va prezenta azi, la ora 20.
N-a ieșit din casă de 4 ani.
Baftă, MAMI!
Conform ovidan.ro, într-un material apărut la împlinirea a 75 de ani, despre doamna Maria Haiduc se spune că:
Maria Haiduc a fost angajată timp de 25 de ani la Orchestra „Crișana” a Filarmonicii orădene, apoi zece ani la Oficiul Județean de Turism Bihor. În tot acest timp, Maria Haiduc a promovat folclorul autentic bihorean, dar și „parfumul” romanței și al cântecului de petrecere. Mai apoi, de 23 de ani, este membru al Ansamblului Folcloric „Nuntașii Bihorului”, al Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea. În 1972, a fost decorată cu Ordinul „Meritul Cultural” pentru păstrarea și promovarea muzicii românești.La aniversarea de 40 de ani de activitate artistică (1955-1995), Inspectoratul pentru Cultură Bihor îi acordă „Diploma pentru merite deosebite în interpretarea și promovarea melosului bihorean”.În anul 2002, Ministerul Culturii, de data aceasta, îi acordă, pentru promovarea folclorului românesc, „Diploma de excelență” și „Trofeul folclorului românesc 2002″. Tot în acest an, este decorată cu Crucea națională „Serviciul credincios”, acordată de Președinția României.Peste doi ani, în 2004, Președinția României îi conferă Ordinul „Meritul cultural” în grad de ofițer „Arta spectacolului”, în semn de apreciere a activității și pentru dăruirea și talentul pus în slujba artei scenice.Devine realizator de emisiuni folclorice în anul 1999, la TVS Oradea, azi DigiTV, unde, timp de cinci ani, oferă publicului emisiunea „Crișule, pe malul tău”, continuată până în 2010, la televiziunea Național Beiuș.În anul 2006, primește titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Oradea”, iar în 2007, devine „Cetățean de onoare al comunei Cefa” (locul de naștere, Inand, al mamei sale).A îndrumat multe generații de tineri talentați pe drumul afirmării și al păstrării melosului tradițional românesc.A devenit, spune dânsa în glumă, și „brand bihorean”, pentru că Federația Patronilor Bihor i-a oferit, în prima Gală a Brandurilor Bihorene, o frumoasă plachetă „Premiu de excelență”- 14 decembrie 2011.Căsătorită, este mamă a doi copii (Marcel și Ioana) așezați „la casele lor”.A editat, prin Fundația Maria Haiduc, două cărți: „Cântecele mele” și „Cântecele noastre”. De curând, în 24 iulie 2014, a participat la spectacolul de excepție ocazionat de 50 de ani de existență a Ansamblului „Nuntașii Bihorului” al Casei de Cultură a Sindicatelor, ocazie cu care a fost premiată de conducerea Consiliului Județean Bihor și a Școlii de Arte „Francisc Hubic”.Maria Haiduc va participa, pe 1 octombrie, la Sala Palatului, alături de bihoreni și foarte mulți interpreți din țară, la prima ediție a spectacolului „In memoriam Marioara Murărescu”, organizat de Televiziunea Română. Partea orchestrală va fi susținută de tânăra formație „Rapsodia Bihoreană”, dirijor prof. Liviu Buțiu.