Prima apariție publică din acest an a Președintelui . Klaus Iohannis a participat la ședința de constituire a noului Consiliu Superior al Magistraturii. A vorbit despre criza resurselor umane din magistratură și i-a încurajat pe magistrați să ia atitudine când e afectată independența justiției.
Klaus Iohannis și-a început discursul prin a spune că începutul oricărui nou mandat este o ocazie pentru a evalua și a reflecta asupra deciziilor din trecut. De asemenea, acest început reprezintă un prilej pentru crearea unei noi viziuni. Președintele țării a subliniat că în ciuda greutăților pe care instituțiile statului român au trebuit să le înfrunte, au reușit să găsească resurse pentru a „consilida parcursul democratic al țării”. Imagini din ședința CSM:
”Nu uitați că judecătorii și procurorii, colegii dumneavoastră, v-au învestit cu încredere pentru următorii șase ani și că este important ca dialogul despre problemele sistemului judiciar, despre performanțele sau neajunsurile din instanțe și parchete, despre intențiile de reformă să nu se rezume doar la perioada premergătoare alegerilor.
Contactul permanent cu sistemul judiciar vă va oferi mereu imaginea de ansamblu de care aveți nevoie pentru îndeplinirea cu succes a noilor responsabilități.
Deschiderea față de societate, preocuparea constantă față de problemele sistemice transmise de justițiabili, de magistrați sau de ceilalți actori care contribuie la înfăptuirea actului de justiție, absența oricăror influențe politice și o atitudine proactivă sunt caracteristicile performanței în protejarea binelui public.
Reușita activității dumneavoastră și un răspuns prompt și adecvat la problemele sistemului judiciar depind și de capacitatea de a prelua aceste semnale venite dinspre societate sau dinspre profesioniștii dreptului.
Începeți mandatul cu o listă întreagă de provocări cu care se confruntă sistemul judiciar. Poate cea mai importantă este cea a resurselor umane, cu implicații directe asupra celerității și a calității actului de justiție.
Dumneavoastră vă revine sarcina gestionării rapide și echilibrate a carierei judecătorilor și a procurorilor, pentru a evita o criză a sistemului judiciar. Societatea așteaptă transparență, integritate și profesionalism de la membrii sistemului judiciar”, a adăugat liderul de la Cotroceni.