Tronsonul de aproape 30 de kilometri între Biharia și Chiribiș de pe Autostrada Transilvania pare a fi unul blestemat, susține Asociația Pro Infrastructură, care prezintă imagini, filmate pe 21 iunie 2021, cu ”peisajul dezolant, ca într-un film post-apocaliptic”, de pe lotul a cărui construcție a început în 2004, cu americanii de la Bechtel. După două rezilieri de contract, situația a intrat din nou în impas după ce al treilea constructor – o asociere de firme condusă de bihorenii de la Trameco/Selina – a descoperit în teren diferențe mari față de expertiza CNAIR. Potrivit Pro Infrastructură, actualul constructor cere peste 130 milioane de lei pentru lucrări suplimentare (40% din contract).
”Terasamente degradate pline de buruieni și culturi agricole, aliniament abia vizibil uitat de negura timpurilor și pile cu armături ruginite răsărite din loc în loc ca într-un film post-apocaliptic.” Astfel descriu cei de la Asociația Pro Infrastructură tronsonul de 28,5 kilometri Biharia – Chiribiș al Autostrăzii A3 Transilvania.
Lucrările la acest lot au început în 2004, cu americanii de la Bechtel. Contractul a fost reziliat 9 ani mai târziu, perioadă în care au fost efectuate jumătate din lucrările pe porțiunea Suplacu de Barcău-Borș. A urmat, în 2015, un contract cu spaniolii de la Corsan-Corviam, reziliat un an mai târziu.
În 2017 se organizează o nouă licitație, iar în vara lui 2020 CNAIR semnează o înțelegere cu asocierea de firme Trameco SA – Vahostav-SK A.S. – Drumuri Bihor SA – Drum Asfalt SRL – East Water Drillings SRL. Costurile pentru 6 luni de proiectare și 18 luni de execuție au fost stabilite la 326,51 de milioane de lei plus TVA. Ordinul de începere pentru etapa de proiectare a fost dat pe 12 septembrie 2020.
”Dar drama halucinantă a acestui tronson blestemat este departe de deznodământ! Actualul constructor spune că diferențele din teren față de expertiza CNAIR sunt majore și cere peste 130 milioane de lei pentru lucrări suplimentare (40% din contract). Ne întrebăm, retoric, când a ofertat la 72% din prețul estimat de CNAIR și ulterior a semnat, oare nu putea să anticipeze problemele? Culmea coincidenței, 326 milioane (valoarea contractului) plus 130 (suplimentarea invocată) înseamnă 456 milioane, adică practic costul estimat de CNAIR în licitația din 2017”, scriu cei de la Asociația Pro Infrastructură.
În opinia acestora, există două soluții pentru această situație: antreprenorul renunță la (o parte din) pretenții și se ajunge la o sumă de compromis care poate fi adiționată legal la contract sau se execută ce s-a licitat (cu unele modificări nesemnificative) și celelalte lucrări se scot separat la licitație.
”Sau, desigur, se reziliază. A treia oară. Urmând, evident, încă niște ani de birocrație și degradări care vor crește și mai mult prețul final! Cerem responsabililor din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și Ministerul Transporturilor si Infrastructurii România să tranșeze situația în cel mai scurt timp ca să putem finaliza acest segment blestemat până în 2024, la 20 (douăzeci) de ani de la prima lopată”, încheie Asociația Pro Infrastructură.
Potrivit paginii CNAIR, stadiul fizic al lucrărilor pe secțiunea 3C2 Biharia-Chiribiș este în prezent de 0,5%.