Viiturile care s-au înregistrat, marți, în bazinul hidrografic al Crișului Negru au depășit nivelurile maxime măsurate vreodată pe patru cursuri de apă din zonă, anunță Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri. Ploile abundente au făcut ca în Beiuș, de exemplu, nivelul Crișului Negru să treacă cu 60 de centimetri peste cel istoric, măsurat în anul 2000. La Pocola, pe Valea Roșie a fost depășit nivelul istoric atins în urmă cu 41 de ani.
Potrivit specialiștilor ABA Crișuri, au fost semnalate creșteri rapide de niveluri pe râurile Crișul Negru, Boga, Galbena și Valea Roșie. Astfel, pe parcursul zilei de marți au fost depășite nivelurile maxime istorice astfel:
- la stația hidrometrică Beiuș, pe Crișul Negru s-a depășit cu 60 cm nivelul istoric măsurat în anul 2000;
- la stația hidrometrică Pietroasa-Boga, pe Boga s-a depășit cu 18 cm nivelul istoric măsurat în anul 1995;
- la stația hidrometrică Pietroasa-Galbena, pe Galbena s-a depășit cu 43 cm nivelul istoric măsurat în anul 2015;
- la stația hidrometrică Pocola, pe Valea Roșie s-a depășit cu 28 cm nivelul istoric măsurat în anul 1980.
Miercuri dimineață, la ora 5:00, se înregistrau cote depășite astfel:
- pe Crișul Alb, la stația hidrometrică Vața de Jos (jud. HD), cota de atenție era depășită cu 73 cm, iar la stația hidrometrică Gurahonț (jud.Arad), cota de inundație era depășită cu 56 cm; pe valea Moneasa, la stația hidrometrică Moneasa, cota de atenție era depășită cu 6 cm;
- pe Crișul Negru, la stația hidrometrică Șuștiu, cota de atenție era depășită cu 34 cm, la stația hidrometrică Beiuș, cota de inundație era depășită cu 14 cm iar la stația hidrometrică Tinca, cota de atenție era depășită cu 60 cm;
- pe Criș Băița, la stația hidrometrică Ștei, s-a atins cota de atenție;
- pe Galbena, la stația hidrometrică Pietroasa-Galbena, cota de atenție era depășită cu 30 cm;
- pe Crișul Pietros, la stația hidrometrică Pietroasa, cota de atenție era depășită 10 cm;
- pe valea Nimăiești, la stația hidrometrică Beiuș, cota de atenție era depășită cu 5 cm;
- pe Valea Roșie, la stația hidrometrică Pocola, cota de inundație era depășită cu 2 cm;
- pe Iad, la stația hidrometrică Leșu Amonte, cota de atenție era depășită cu 13 cm și pe Fântâna Galbena, la stația hidrometrică Fântâna-Galbena, cota de atenție era depășită cu 8 cm.
Cu mici excepții, debitele cursurilor de apă sunt în scădere. Până azi, la ora 12:00, Crișul Negru se află sub incidența avertizării cod roșu de inundații.
”Pe tot parcursul avertizării, hidrologii și hidrometrii din cadrul ABA Crişuri sunt în teren și fac măsurători, observații şi monitorizări în regim special. Aceste informații ajung prompt prin Dispecerat la toate instituțiile responsabile în caz de inundații”, a explicat Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă Crișuri.