Alexandru Degău nu a promis nimic în campania electorală decât “poate construirea unui azil de noapte pentru persoanele fără adăpost, pentru că am un prieten, săracul, care e în situaţia asta”. După alegerea sa, ca independent, în Consiliul Local Beiuș, și-a respectat tricoul cu Che Guevara pe care l-a purtat în campanie, preluând rolul opoziției. El e consilierul care se opune aproape la orice proiect. Astfel că intervenția sa la ultima ședință de consiliu, pe tema locuințelor sociale, nu a mai contrariat nici un consilier.
Până la finalul anului, peste 20 de locuințe sociale ar urma să fie repartizate localnicilor din Beiuș, aflați în situații dificile. Printre cei care au depus o cerere pentru un acoperiș deasupra capului e și consilierul independent Alexandru Degău. Aceasta e maniera lui de a atrage atenția asupra a ceea ce consideră că nu se întâmplă cum trebuie în administrația locală.
Votat de oamenii străzii
Pentru modul în care comunică, dar și fiindcă e exponentul unei familii cu multe afaceri, Alexandru Degău e supranumit “Trump de Beiuș”. Familia lui deține afaceri în agricultură, în industria evenimentului, dar e cunoscută și la nivel național pentru prețul pe care benzinăriile pe care le deține l-au afișat în această primăvară: 11 lei pe litru la benzină (foto jos).
Întreg scandalul iscat în jurul prețului cu efect de domino a avut însă explicații în piață: Rompetrol și OMV comunicaseră, peste noapte, că le vând combustibilul cu 10 lei. Cauzele care au generat scandalul național nu au interesat însă Guvernul Ciucă, care a preferat să trimită organele de control la firmele familiei Degău, decât să caute soluții la probleme.
Alexandru Degău a intrat în consiliul local Beiuș deoarece familia sa e cel mai mare contributor și dorea să vadă “cum sunt cheltuiți banii în Beiuș. Chiar dacă familia mea e cel mai mare contributor la nivel local, o dată nu am fost chemat, în 12 ani, în consiliul local.” În anul 2020, firmele familiei Degău contribuiseră cu peste 160.000 lei taxe și impozite la bugetul local.
Sandu Degău e cunoscut ca filantrop, e gata mereu să se implice când e nevoie de suportul său. A dus o campanie electorală atipică: “am lipit 10 afișe care m-au costat 40 de lei”. Și-a făcut aliați din oamenii străzii, pe care îi hrănește sistematic.
Un consilier exotic
Alexandru Degău este inginer electromecanic, dar a preferat o muncă fizică, să fie tot timpul “în front.” În ședințele administrației locale din Beiuș are apariții de la volanul mașinilor sale. El a lucrat la dezafectarea unor mine în Petrosani, în Ungaria – la realizarea investiției BMW, la lucrări de infrastructură. A fost șofer profesionist pe mașini grele, buldozere, excavatoare, camioane, portar la restaurant, muncitor în constructii în străinătate, dar și într-un port din Belgia.
Și-a făcut campanie îmbrăcat în treningul echipei naționale de taewkondo, are centură neagră la taewkondo și aikido, iar în urmă cu 6 ani a obținut titlul de campion european. La 47 de ani. După ce a obținut peste 350 de voturi din cele peste 5000 exprimate în Beiuș, mai multe decât formațiuni precum Pro România sau ALDE, Alexandru Degău, care a spus toată campania că e șomer, și-a depus o cerere pentru o locuință “de necesitate”. Nu a făcut-o singur, ci împreună cu un om al străzii, de soarta căruia se ocupă.
În rând cu orfanii Beiușului
Fiindcă în ultima ședință de Consiliu local s-a discutat tocmai subiectul locuințelor de necesitate care vor fi repartizate în Beiuș, Alexandru Degău a intervenit, amintind că “am depus o cerere pentru o locuință socială încă din 2020, nu am unde să dorm. Eu și domnul Szabo, om al străzii din Beiuș, am depus cerere… Când vom primi? Peste 4-5 ani? M-am săturat să stau în chirie. Domn’ primar, stai dumneata în chirie.”
În Beiuș, locuințele sociale nu au mai fost repartizate din 2020. Primarul Gabriel Popa l-a asigurat pe Degău că în scurt timp va fi înștiințat că se vor distribui locuințele pentru a-și depune și un dosar din care să rezulte dacă îndeplinește criteriile de alocare.
10 locuințe sociale vor fi asigurate prin PNRR. Apoi, spune consilierul local USR Emil Popa, “8 din cele 10 locuințe <de necesitate> din blocul situat pe strada General Mociulschi vor redeveni locuințe sociale ca urmare a numeroaselor solicitări venite din partea celor care au nevoie de o locuință socială și datorită faptului că în ultima perioadă n-au fost solicitări pentru locuințele de necesitate, acestea fiind nelocuite. Am solicitat să se evalueze starea acestora, să se repare și să se zugrăvească dacă este cazul, iar apoi să fie distribuite în cel mai scurt timp celor care au nevoie. În plus, după ce în vară am cerut conducerii primăriei să facă o adresă scrisă la ANL pentru a cere în proprietate locuințele de la demisol care necesită reparații, în urmă cu o lună a venit răspunsul pozitiv și acestea vor trece la primărie care le va repara și le va transforma tot în locuințe sociale, crescând și mai mult numărul acestora”.
La AN este vorba despre 4-5 locuințe, a anunțat primarul Beiușului. În urmă cu câteva luni, problema orfelinilor din oraș era în atenția publică. Este vorba despre oameni care și-au petrecut copilăria în Casa de Copii Beiuș și care, în lipsa unei locuințe, s-au întors “acasă” printre ruine, riscând să fie evacuați de proprietarul clădirii, Episcopia Greco-Catolică.