L-a legat o prietenie consistentă de unul dintre lorzii presei bihorene, regretatul Alexandru Szanto, un ziarist de referință cu o vastă cultură generală, o adevărată enciclopedie.
Serge Grandvaux e scriitor, profesor și jurnalist francez. Pe 1 martie va citi un fragment din volumul său „Lettres à un ami motard” (Scrisori către un prieten motociclist)” la Librăria Cărturești în cadrul unei serate literare româno-franceze organizate în parteneriat cu „Asociația „Pro Bambini” Oradea și Revista de Cultură „Familia. Alături de scriitorul francez vor citi din operele lor scriitorii Ioan F. Pop, Lucian Scurtu, Pașcu Balaci și Mihók Tamás. Invitați speciali ai evenimentului sunt: Raluca Mateiu (Institutul Francez Cluj-Napoca, director delegat interimar), Dora Zegrean (Institutul Francez Cluj-Napoca, responsabilă de cooperarea universitară) și Denis Bortiș (coordonator Francofilii Orădeni).
Serge Grandvaux vine de 30 de ani în Bihor. Și nu vine cu mâna goală. Dacă acum vine să ne îmbogățească spiritual, la începutul anilor ’90, aducea ajutoare pentru localnicii din zona satelor Mișca și Chișlaz. Așa cum se practica imediat după Revoluție, jurnalistul francez a adus haine, alimente, medicamente și rechizite școlare, a cumpărat o ambulanță 4×4 pentru spitalul din Marghita, a dotat un cabinet dentar și a mai adus bihorenilor materiale agricole și informatice.
„Prima mea călătorie la Mișca are loc în august 1990. Un jurnalist vine din Oradea, pentru un reportaj. Devenim prieteni, îl cheamă Alexandru Szanto. Timp de mulți ani, îi trimit faxuri săptămânale pentru ziarul său din vremea aceea, Erdely Naplo. Am publicat o antologie. Totul a fost complicat. Nu exista internet. Comunicarea s-a petrecut prin fax, care funcționa foarte rău în România”, a mărturisit Serge Grandvaux, pentru organizatorii seratei.