Profesorul Florin Nicoară e gata să demonstreze că Inspectoratul Școlar Bihor s-a folosit de date false în pandemie pentru a-l destitui din funcția de director al Colegiului Național ”Emanuil Gojdu”. O asemenea concluzie ar confirma supoziția că schimbarea sa a fost comandată, pe fondul faptului că factorul politic nu avea control în colegiul orădean, consideră Nicoară. În momentul în care a fost destituit, acesta era membru al PNL Bihor, la fel ca și inspectorul școlar general din acea vreme, Virgil Blage. ”Cine este persoana care a dat ok-ul pentru destituire și câte instituții au fost implicate în înscenarea încălcării de lege pentru a mă destitui?” – sunt întrebările la care caută răspunsuri fostul director.
Fals, uz de fals, abuz în serviciu
Fostul director al Colegiului Național ”Emanuil Gojdu” vrea ca cei responsabili de destituirea lui să răspundă penal. În acest scop a formulat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, încă de la finele lunii august, o plângere cu trei capete de acuzare: fals intelectual, uz de fals și abuz în serviciu. Contextul în care s-ar fi produs cele trei infracțiuni penale e dat de adresa 9958 a Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Bihor semnată de inspectorul școlar general din acea vreme, Virgil Blage, și de consilierul juridic al inspectoratului, Teodora Mănoiu, prin care directorul Nicoară era eliberat din funcție.
Motivul invocat de Virgil Blaje este nerespectarea ordinului CJSU Bihor 42/14.05.2021 referitor la durata normală a orelor și pauzelor în aceea perioadă a “scenariului verde” – mai 2021 – care permitea prezența fizică la cursuri. Or, pandemia încă genera atunci numeroase cazuri de îmbolnăviri, atât în rândul profesorilor, cât și a elevilor, fapt pentru care școlile din Oradea funcționau în format hibrid, adică atât fizic, cât și online.
Fiindcă unii dascăli avea și alte boli care le-ar fi pus viața în pericol în urma contractării virusului, au primit derogare să predea online. Orele acestor profesori au fost cuplate în școli într-o singură zi în care cursurile se țineau online. Așa s-a întâmplat și la colegiul Gojdu.
De altfel, Virgil Blage a recunoscut, în adresa referitoare la eliberarea din funcție a lui Florin Nicoară, că directorul adjunct de la ”Emanuil Gojdu” i-a spus că trei profesori au aprobarea Ministerului Sănătății ca, pe fondul afecțiunilor și a stării de sănătate, să predea online. Blage arăta însă că directorul adjunct nu a putut dovedi că aceste aprobări există și, ca urmare, nu se justifica decizia ca o zi pe săptămână cursurile să aibă loc în format online.
Fals scenariu verde
În plângerea penală formulată de profesorul Nicoară, acesta contestă chiar veridicitatea scenariul verde “decretat” de inspectorul general Virgil Blage. Acesta a fost fundamentat pe calcularea unei rate de infectare de 0.98 la mia de locuitori, și nu pe cea de 1,19, așa cum reieșea din sursele oficiale de la nivel central consultate de directorul de la Gojdu. În fapt, Nicoară spune că inspectorul general Blage a forțat un scenariu verde pentru a impune prezența fizică la cursuri, deși școlile din Oradea trebuiau să funcționeze în scenariu galben, adică cu cursuri în online și fizic. Mai mult decât atât, profesorul Nicoară spune că “decretul” prin care Blage instituia scenariul verde este “nesemnat și neînregistrat”.
Pentru a dovedi că adevărata rată de infectare era 1,19 la mia de locuitori în acel moment, fostul director de la ”Gojdu” a verificat, prin avocații săi, la instituțiile abilitate, care era scenariul după care trebuiau să funcționeze școlile. În urma acestui demers “am primit adresa cu nr 24/i/17.06.2022 prin care mi s-a comunicat răspunsul cu număru1 9579 din 16.06.2022 al Ministerului Sănătății, Direcția de Sănătate Publică Bihor, prin care, fără putință de tăgadă, se arată faptul că rata de infectare pentru municipiul Oradea, la data de 14 mai 2021, era de 1,19 la 1000 de locuitori, fapt ce ar fi impus desfășurarea actului de învățământ în perioada 17-21.05.2021 conform normelor prevăzute în scenariul galben”.
Profesorul Florin Nicoară nu se îndoiește că realitatea era cunoscută și de inspectorul școlar general din acea perioadă, care era, în virtutea funcției, membru în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență al județului Bihor.
În acțiune, profesorul Nicoară solicită să se verifice dacă au fost ”consemnate în fals acte contrare realității cu ocazia încheierii unor acte juridice, aspecte referitoare la rata de incidență a infectării din 14.05 2021 la nivelul municipiului Oradea”, înscrisuri care au servit la destituirea sa din funcție, deci au produs efecte juridice. Profesorul Nicoară vrea să lămurească acest aspect după ce a observat că DSP Bihor a pus la dispoziția CJSU Bihor un tabel comparativ cu rubricile rata de incidență care este 1,19 la mia de locuitori, respectiv rata de incidență pe ultimele 14 zile, unde în Oradea e trecută media 0,98 la mia de locuitori. ”Or, rata de infectare nu poate fi decât una singură, raportată la o anumită zi și calculată ca medie a ultimelor 14 zile”, spune fostul director.
Una dintre concluziile acestuia e că plasarea județului Bihor în scenariu verde, în context pandemic, e făcută în baza unor documente juridice false care au stat la baza hotărârii CJSU. Astfel, consideră Florin Nicoară, s-a comis infracțiunea de fals intelectual prin plăsmuirea unui înscris, care a atras după sine uzul de fals – folosirea la adoptarea nelegală a hotărârii CJSU – și abuzul în serviciu – destituirea sa de la conducerea colegiului ”Gojdu”.
Recent, la Curtea de Apel Oradea, profesorul Florin Nicoară a obținut suspendarea acțiunii în civil care viza reinstalarea sa pe post până la soluționarea cauzei în penal.
BihorJust a încercat să obțină un punct de vedere de la profesorul Virgil Blage, dar până la ora publicării materialului acesta nu a răspuns la telefon și nici mesajului pe care i l-am trimis.