Institutul Național al Magistraturii (INM) anunță organizarea, de către Rețeaua Europeană de Formare Judiciară – EJTN 2024, a unor vizite de studiu la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, instituțiile Uniunii Europene de la Bruxelles, Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, The Hague Conference on Private International Law, Eurojust și Parchetul European.
Vizitele de studiu organizate la CJUE sunt concepute pentru judecătorii, procurorii și formatorii din statele membre UE pentru a-i ajuta să își lărgească cunoștințele generale legate de Curte, competențele, organizarea și funcționarea acestui organism. Pe parcursul fiecărei vizite de studiu, participanții vor beneficia de:
– Prezentări susținute de membrii personalului Curții cu privire la competențele și jurisprudența CJUE;
– Participarea la o ședință a Curții/Prezentarea unui studiu de caz, bazat pe practica recentă a Curții.
Vizitele de studiu organizate la CEDO sunt concepute pentru judecătorii, procurorii și formatorii din statele membre UE pentru a-i ajuta să își lărgească cunoștințele generale legate de Curte, precum și funcționarea și jurisprudența acestui organism. Pe parcursul fiecărei vizite de studiu, membri ai personalului Curții vor susține prezentări la care participanții sunt invitați să se implice activ.
Pe parcursul fiecărei vizite de studiu, participanții vor beneficia de:
– Prezentări vizând competențele, procedura internă și jurisprudența Curții;
– Posibilitatea de a asista la o ședință a Curții;
– O întâlnire cu un judecător CEDO;
– Prezentarea programului HELP organizat de Consiliul Europei.
3.Vizită de studiu organizată la INSTITUȚII UE
Vizitele de studiu vor fi organizate la Bruxelles, în cadrul Comisiei Europene, Consiliului Uniunii Europene, Parlamentului European, Autorității Europene pentru Protecția Datelor (AEPD) și Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF).
Aceste vizite sunt concepute pentru a-i ajuta pe participanți să își lărgească cunoștințele legate de procesul legislativ de la nivelul UE, precum și cu privire la funcționarea, procedurile și rolul instituțiilor gazdă. Va fi explicat rolul AEPD și OLAF.
Vizita de studiu organizată la FRA (Viena) va fi completată de o vizită la Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC). În cadrul vizitelor se urmărește familiarizarea participanților cu activitatea desfășurată în cadrul celor două instituții internaționale.
Printre temele abordate se numără Carta Drepturilor Fundamentale a UE, activitatea FRA în materia non-discriminării, a comunităților LGBTI, a accesului la justiție, a migrației și dreptului la azil, a crimelor motivate de ură, a drepturilor copilului și a protecției datelor cu caracter personal.
Scopul vizitei de studiu la Max Planck Institute for Social Antropology (Halle, Germania) este de a oferi cunoștințe aprofundate și o perspectivă comparată cu privire la modul de abordare a diversității culturale și religioase și al aplicării principiului non-discriminării. Tema vizitei de studiu din 2024va fi: “Religious and cultural diversity in the EU: the principleof non-discrimination and its limits”.
Programul va permite participanților să exploreze împreunaunele dintre întrebările cu care se confruntă în jurisdicțiile lor de origine. În acest context, diversitatea este văzută nu numai ca venind din exterior, ci și ca fiind una specifică evoluțiilor interne din cadrul societăților europene.
Vizita de studiu organizată la EUROJUST își propune să informeze participanții cu privire la rolul și modul de funcționare al EUROJUST, dar și cu privire la mandatul membrilor naționali sau cu privire la funcționarea anumitor instrumente de cooperare judiciară internațională în materie penală.
Va fi organizată și o vizită la Europol și la Curtea Penală Internațională.
Vizita de studiu organizată la EPPO își propune să informeze participanții cu privire la competențele, rolul și modul de funcționare al acestuia, dar și să ofere formare de specialitate și să prezinte studii de caz judecătorilor și procurorilor participanți.
Vizita de studiu organizată la CJUE și EPPO își propune săajute judecătorii și procurorii din statele membre UE să își lărgească cunoștințele generale legate de competențele, organizarea și funcționarea acestor două organisme. Vizita de studiu presupune:
– Participarea la o ședință a CJUE;
– Prezentarea unui studiu de caz adus de EPPO în fața Curții.
Datele vizitelor:
1. Vizite de studiu organizate la CJUE – Luxembourg
• 6-7 mai 2024 (datele exacte urmează a fi confirmate), limba engleză
• 8-9 iulie 2024 (datele exacte urmează a fi confirmate), limba franceză
2. Vizite de studiu organizate la CEDO – Strasbourg (Franța)
• 4-6 martie 2024, limba engleză
• 15-17 aprilie 2024 (datele exacte urmează a fi confirmate), limba franceză
• 3-5 iunie 2024 (datele exacte urmează a fi confirmate), limba engleză
3. Vizită de studiu organizată la INSTITUȚII UE – Bruxelles (Belgia)
• 8-10 aprilie 2024 (datele exacte urmează a fi confirmate), limba engleză
4. Vizită de studiu organizată la FRA – Viena (Austria)
• 23-24 mai 2024 (datele exacte urmează a fi confirmate), limba engleză
5. Vizită de studiu organizată la Max Planck Institute for Social Antropology (MPI) Religious and cultural diversity in the EU: the principle of non-discrimination and its limits – Halle (Saale) (Germania)
• 13-17 mai 2024, limba engleză
6. Vizită de studiu organizată la Eurojust – Haga (Olanda)
• 3 zile în săptămâna 3-7 iunie 2024 (datele exacte urmează a fi confirmate), limba engleză
7. Vizită de studiu organizată la Parchetul European (EPPO)
• 1-2 iulie 2024 (datele exacte urmează a fi confirmate), limba engleză
8. Vizită de studiu combinată organizată la CJUE și la Parchetul European (EPPO)
• 4-6 martie 2024 (datele exacte urmează a fi confirmate), limba engleză
Documentele necesare înscrierii sunt următoarele:
– Formular de înscriere ONLINE completat;
– CV în limba română;
– Avizul colegiului de conducere al instanței sau parchetului la care aceștia își desfășoară activitatea, iar în caz de urgență, avizul președintelui secției/procurorului șef secție în care judecătorul sau procurorul își desfășoară activitatea sau, dacă nu există secții, avizul conducătorului instanței sau parchetului (potrivit art. 6 alin. 2 din Regulamentul privind drepturile și obligațiile persoanelor trimise în misiune temporară în străinătate de către Consiliul Superior al Magistraturii, Inspecția Judiciară, Institutul Național al Magistraturii și Școala Națională de Grefieri, aprobat prin HCSM nr. 1296/14.12.2017).
– Certificat de competență lingvistică (în măsura în care candidatul posedă un astfel de certificat) pentru limba engleză/franceză în funcție de opțiunea pentru vizita de studiu.
– Doar pentru vizita la Institutul Max Planck, scrisoare de motivație.
În vederea înscrierii, persoanele interesate vor completa formularul online pus la dispoziție de EJTN la adresa https://exp-platform.ejtn.eu/, până la data de 15 decembrie 2024, ora 19.00.