Doamna judecător Andreea Uzlău, în calitate de Secretar general al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a reprezentat instituția la conferința bilaterală intitulată „Construim calea cunoașterii către un standard de aur – experiență și bune practici în implementarea Convenției de la Istanbul”. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Ministerul Justiției și Securității Publice din Norvegia, reunind experți din ambele țări pentru a dezbate și împărtăși bune practici în domeniul prevenirii și combaterii violenței de gen.
Odată cu ratificarea Convenției de la Istanbul, România a trebuit să promoveze o serie de măsuri ferme prin care să fie asigurată prevenția și combaterea adecvată a fenomenului violenței împotriva femeilor, ca expresie specifică a inegalităților de gen, precum și o serie de armonizări în legislația cadru privind egalitatea de șanse între femei și bărbați.
Aceste măsuri implică totodată formarea profesioniştilor în domeniu, un corp profesional bine pregătit şi specializat în domeniu fiind un deziderat necesar asigurării implementării adecvate a Convenţiei şi al progresului acestui proces de implementare.
În acest sens, prin intermediul INM, instituţie aflată în coordonarea CSM, formarea iniţială în domeniu abordează problematica infracţiunilor de violenţă domestică în cadrul sesiunilor de formare (seminare şi conferinţe) alocate disciplinelor drept penal şi drept procesual penal, în contextul analizării infracţiunilor contra persoanei, precum şi în cadrul sesiunilor de formare aferente disciplinei CEDO.
De asemenea, problematica violenţei domestice este abordată distinct şi în cadrul disciplinei Dreptul familiei, sub forma unui curs şi a două seminare. Astfel, în cadrul seminarelor şi conferinţelor dedicate exclusiv acestei teme se discută aspecte privitoare la ordinul de protecţie provizoriu, contestaţia formulată împotriva acestuia şi ordinul de protecţie.
Violenţa domestică este, de asemenea, abordată şi în cadrul altor seminare, al căror obiect se află în strânsă legătură, precum: seminarul având ca temă divorţul din culpa soţilor sau seminarul dedicat autorităţii părinteşti – violenţa între soţi, ca motiv întemeiat pentru dispunerea exercitării exclusive a autorităţii părinteşti.
Tot în cadrul ştiinţelor socio-umane, disciplina „Psihologie”, auditorii de justiţie beneficiază de o conferinţă având ca temă „Violenţa domestică”, în cadrul căreia sunt abordate aspecte privind cauzele acesteia, tipurile de violenţă domestică şi specificul acestora din perspectivă psihologică.
Formarea continuă, garanţie a independenţei magistraţilor, cuprinde, de asemenea, sesiuni care să asigure specializarea judecătorilor şi procurorilor în exercitarea funcţiei, raportat la specificul cauzelor cu care sunt învestiţi şi periodicitatea necesităţilor de formare.
În esenţă, perspectivele ce trebuie să ilustreze progresul implementării Convenţiei de la Istanbul trebuie creionate în cheia schimbării mentalităților. Convenţia în sine este o chemare adresată societății pentru a-şi modifica atitudinea în abordarea violenţei domestice şi o invitație socială pentru egalitatea dintre femei și bărbați.