“Era încălzirii globale s-a încheiat, a venit era fierberii globale”. Cu o astfel de imagine puternică, parafranzându-l pe Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a introdus în atenția publică subiectul DNA-ului pădurilor, președintele USR Oradea, Dan Palaghianu. Acesta a susținut o conferință de presă alături de președintele USR Bihor Silviu Dehelean și de Diana Buzoianu, deputat USR, inițiatoare a proiectului „DNA-ul Pădurilor”, aflată alături de liderul tinerilor din formațiunea Mihai Costea într-o acțiune de promovare a ceea ce se dorește a fi un parchet specializat în investigarea infracțiunilor de mediu după modelul DNA și DIICOT.
Oradea, Aleșd și Nojorid au fost localitățile din Bihor unde reprezentanții USR au discutat cu oamenii pe această temă. Pentru înființarea Direcției de Investigație a Infracțiunilor de Mediu- „DNA-ul Pădurilor” s-au strâns fizic și online 11.000 de semnături care vor fi prezentate în Parlament. Iar acest demers, așa cum spunea președintele Dan Palaghianu se înscrie în încercarea USR de a îmbunătăți legislația în probleme de mediu. Bihorul e al optulea județ din cele alese de USR pentru a determina pe cei aflați la putere să lupte cu mafia pădurilor, a gunoaielor și a deșeurilor.În total au fost alese 10 județe, problematice din acest punct de vedere. De-altfel, în ultima vreme consilierii USR au sesizat atât Garda de Mediu, cât și Garda Forestieră în legătură cu situații grave petrecute în județ. Notar de profesie, deputatul Silviu dehelean a insistat asupra faptului că în această structură, pentru care luptă de mai mulți ani să se nască e nevoie de oameni specializați, cunoscători ai fenomenelor, și fiindcă în domeniul silvic, actorii reușesc să disimuleze activitatea infracțională. Astfel doborâturile intenționate par a fi accidentale,iar absența luptei cu ipidele duce tot la tăieri de copaci. În Oradea, la rândul său, chiar dacă o face din afara legislativului local, fostul subprefect Dan Palaghianu se luptă alături de orădeni pentru fiecare copac sau spațiu verde amenințat de tăvălugul Primăriei Oradea, iar una din acțiunile de succes e cea de aseară, când oamenii din Nufărul au reușit să-l covingă pe primarul Birta să nu pună la pământ 80 de arbori. Silviu Dehelean a explicat că în noua structură vor fi cooptaţi procurori şi poliţişti care activează în alte departamente subliniind că Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu nu se va ocupa doar de infracțiuni silvice, ci și de alte infracțiuni de mediu, cum ar fi calitatea apei, calitatea solului, deversări ilegale, importuri ilegale de deșeuri, „tot ce ține de mediu”.
„Vrem să ne asigurăm că cei care ne distrug sănătatea, cei care ne încalcă dreptul la un aer curat, cei care îî bat și îi omoară pe pădurari să înceapă să răspundă”, a spus Diana Buzoianu, deputat USR, inițiatoare a proiectului „DNA-ul Pădurilor”, alături de Silviu Dehelean. Proiectul a fost depus din nou la Camera Deputaților, având aviz pozitiv de la Consiliul Legislativ și aviz negativ de la Consiliul Economic și Social.
Preşedintele USR Bihor, deputatul Silviu Dehelean, a menţionat că proiectul privind înfiinţarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, gândit în 2019, a fost depus iniţial în 2020, însă după ce a fost adoptat de Parlament, a fost atacat de Guvern la Curtea Constituţională, care a declarat legea neconstituţională, pentru că nu prevedea impactul bugetar.Lipsa de înțelegere a fenomenului silvic , dar și faptul că procurorii sunt legați prin interese de administrațiile locale face ca bilanțul celor pedepsiți pentru astfel de infracțiuni să fie ridicol.
Diana Buzoianu explica că , în 2022, „din 8.051 de dosare privind infracțiuni de mediu, 95% au fost clasate sau soluționate cu NUP. Dintre cele trimise în instanță, doar un procent foarte mică s-au finalizat cu condamnări. În București există un raport privind problemele de sănătate legate de poluarea aerului potrivit căruia impactul acestora este de 6,35 miliarde euro. Deci, gândiți-vă cât ne costă că nu facem această instituție… Pădurile ne dispar de la un an la altul.”.O altă explicație a acestui tablou e faptul că mafia lemnului este foarte bine organizată, cu acces la resurse și bani proveniți din acțiuni ilegale, care, în unele cazuri, își desfășoară activitatea cu complicitatea autorităților locale, fie și numai faptul că aceștia întorc capul atunci când văd astfel de acțiuni. „Vrem să ne asigurăm că cei care ne distrug sănătatea, cei care ne încalcă dreptul la un aer curat, cei care bat și omoară pădurari încep să plătească”, a declarat deputatul USR.
După Bihor, caravana va ajunge în judeţele Brașov și Argeș.Acțiunea de înființare a DNA -ului pădurilor poate fi susținută și prin semnături online prin intermediul site-ului protejampadurea.ro.