Omul de afaceri Horea Vușcan este hotărât să deschidă un proces după ce Opera Națională din București a anunțat organizarea, vineri seara, a unui spectacol la care vor avea acces doar spectatorii vaccinați. ”Începe discriminarea pe considerente medicale și în România”, susține Vușcan, care a făcut o solicitare către organizatorii evenimentului cultural pentru a afla pe ce bază au decis ca numai anumite persoane să aibă acces în sală. În funcție de răspuns, omul de afaceri va decide dacă va acuza conducerea Operei Naționale de abuz în serviciu sau va ataca în instanță actele emise de autorități, care au stat la baza luării deciziei de a permite accesul doar al vaccinaților.
”În această seară, de la ora 19.00, Opera Națională București prezintă Gala extraordinară „Libera Musica”, primul eveniment cultural din programul-pilot inițiat de Ministerul Culturii vizând reluarea spectacolelor în spaţii închise în condiții cât mai relaxate. (…) La Gală au acces doar spectatorii care pot face dovada vaccinării complete, având cel puţin 10 zile de la rapel. Verificarea se va face la intrarea în Operă, de către angajații instituției, pe baza cărții de identitate, prin intermediul platformei STS.”
Acesta este anunțul care a stârnit reacția de nemulțumire a lui Horea Vușcan, concretizată în anunțul deschiderii unui proces pe tema ”discriminării medicale în România”. ”Statul ne testează limitele, vor să vadă până unde mai putem înghiți abuzurile fără să spunem nimic”, a scris Vușcan pe pagina sa de Facebook, unde a și anunțat începerea demersului pe care îl consideră al ”tuturor celor care încă mai ne dorim libertățile garantate de Constituție și drepturile omului protejate”.
Contactat de BihorJust, Horea Vușcan a precizat că nu este împotriva vaccinării, susținând că el însuși a avut COVID-19 și chiar și-a sfătuit părinții să se vaccineze. ”Eu sunt împotriva discriminării pe bază de vaccinare și sunt împotriva obligării populației la un tratament pe care nu toată lumea și-l dorește”, a explicat omul de afaceri. ”Așa cum nu discriminăm pe bază de etnie, naționalitate, orientare sexuală, boli cronice, HIV, nu am putea, în mod normal, să discriminăm pe baza acestor vaccinuri.”
Vușcan consideră că impunerea vaccinării este un abuz din partea statului și este de părere că un tratament ar trebui să fie dat, în primul rând, celor bolnavi sau care nu au avut COVID-19, nu celor care au trecut prin boală. În plus, promovarea vaccinării este considerată de Horea Vușcan în ”totală antiteză” cu legea care interzice ca orice fel de tratament medical să fie promovat. Tânărul mai atrage atenția că vaccinurile anti-COVID ar fi ”experimentale, ale căror efecte pe termen lung nu sunt cunoscute încă”, motive pentru care, consideră el, oamenii ar trebui să aibă dreptul să le refuze.
Horea Vușcan acuză statul că promovează o ”segregare” între vaccinați și nevaccinați, catalogând-o un atac la drepturile fundamentale ale omului, protejate prin Constituție.
”Mi se pare imoral să dai bonificații persoanelor vaccinate. Dacă cineva ar da această bonificație ca privat, aș înțelege. Dar când o dai din banii contribuabililor, mi se pare că e total incorect față de cei care nu vor să se vaccineze. În plus, actul de a se trata este decis în mod exclusiv de pacient. Dacă pacientul este motivat financiar, el va decide să se vaccineze nu pentru că are un consimțământ liber, ci din lăcomie – pentru că vrea să primească bani, facilități. Practic, actul medical este condiționat de aceste lucruri”, susține Vușcan.
Omul de afaceri consideră că ”propaganda pro-vaccinare nu clarifică riscurile și beneficiile, ci compensează prin libertate de mișcare, de acces la spații publice și alte drepturi care, în mod normal, ar trebui să fie garantate prin Constituție”. În opinia lui Vușcan, oamenii sunt prezumați bolnavi – ”ceea ce e profund greșit”.
Referindu-se la gala organizată la Opera Națională, Horea Vușcan a solicitat organizatorilor să facă publice actele care au stat la baza permiterii accesului doar a celor vaccinați. ”Dacă directorul Operei Naționale este cel care a luat această decizie în mod unilateral, voi face o plângere de abuz în serviciu împotriva lui. Dacă există acte care stau la baza acestei decizii, vom începe să le atacăm în instanță”, a explicat Vușcan.