Universitatea Oradea omagiază centenarul nașterii scriitoarei Monica Lovinescu printr-un eveniment deosebit.

<Conferința care va avea loc joi, 16 nov 2023, de la ora 12:00, la Biblioteca Universității din Oradea promite o serie de surprize.Gazdele îi așteaptă, cu bucurie, pe toți cei interesați de viața, opera sau anii de exil ai scriitoarei>, a transmis Universitatea Oradea.
Monica Lovinescu, fiica criticului literar Eugen Lovinescu, şi fostă asistentă a lui Camil Petrescu, a locuit la Paris ca azilant politic de la 1947 şi până în aprilie 2008, când a încetat din viaţă. A tradus literatură franceză şi română, a colaborat la Radiodifuziunea Franceză şi la Radio Europa Liberă, unde a fost autoarea unor emisiuni extrem de ascultate, precum „Actualitatea culturală românescă” şi „Teze şi Antiteze la Paris”. În 1977, a fost victima unei tentative de asasinat ordonată de Securitate şi executată de doi agenţi palestinieri.

Cele 10.800 de volume care au aparţinut Monicăi Lovinescu şi lui Virgil Ierunca au fost aduse din casa de la Paris a celor doi, cu un autotren . Se ]nt\mpla ]n 2010. Aceasta după ce Biblioteca personală Monica Lovinescu – Virgil Ierunca a fost donată Statului Român, iar executorii testamentari, istoricul Mihnea Berindei şi filozoful Gabriel Liiceanu, au decis ca ea să revină Bibliotecii Universităţii din Oradea.
Biblioteca personală Monica Lovinescu – Virgil Ierunca cuprinde nu doar cele 10.800 de volume, ci şi un patefon, plus numeroase discuri cu muzică simfonică, pe care Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca, mari melomani, le-au adunat de-a lungul anilor. Din donaţie fac parte şi înregistrări ale unor emisiuni realizate pentru Radio „Europa Liberă” de către cei doi oameni de cultură şi militanţi anticomunişti din diaspora.Valoarea cărţilor din biblioteca personală a Monicăi Lovinescu şi a lui Virgil Ierunca nu a fost echivalată în bani, însă este de remarcat că între cărţile pe care aceştia le-au deţinut se numără şi ediţii princeps ale operelor altor oameni de cultură contemporani lor, cu autografele autorilor.