Ce înseamnă să fii avocat? Ce este bullying-ul și cum este sancționat? Sunt doar câteva întrebări la care elevii din 15 școli din Oradea și din județul Bihor vor afla răspunsuri de la o echipă de zeci de voluntari din cadrul Baroului Bihor. Aceștia vor discuta cu tinerii despre profesiile juridice ori despre infracțiuni care îi pun în pericol pe minori – cum ar fi consumul și traficul de droguri, delictele ce vizează viața sexuală ori cele informatice. Totul face parte din proiectul de educație juridică ”Fii avocat în școala ta!”, inițiat de Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR).
Pentru a asigura derularea acestui proiect în unitățile de învățământ gimnazial și liceal din județ, Baroul Bihor, reprezentat de decanul Adrian Stancu, a încheiat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor un protocol de colaborare. Acesta are ca scop ”implementarea eficientă a proiectelor de educație juridică non-formală în învățământul preuniversitar din județul Bihor, prin facilitarea accesului elevilor la cunoștințe elementare în privința drepturilor și responsabilităților lor, dar și a răspunderii lor civile și penale”.
Activitățile de educație juridică se adresează elevilor din învățământul gimnazial și liceal și se vor desfășura sub formă de module, într-un cadru interactiv, adaptat intereselor elevilor și aspectelor problematice identificate în școli. Vor fi abordate cinci mari teme:
1. „Fii avocat în școala ta!” – Mic ghid de orientare profesională: prin care vor fi oferite informații despre profesiile juridice, rolul fiecărui profesionist al Dreptului, organizarea judiciară etc.
2. Ce înseamnă să fii liber? – „Libertatea mea se termină unde începe libertatea ta”: în cadrul acestuia, avocații le vor explica elevilor distincția dintre normele juridice și alte norme care se respectă într-o societate, punând accent pe consecințele nerespectării acestora. Discuțiile vor viza și formele răspunderii juridice, cu accent pe răspunderea civilă delictuală, abuzul de drept, dar și bullying-ul și alte agresiuni.
3. „Fii COOL, fără să fii Penal”: Infracțiunile de violență. Infracțiunile care vizează patrimoniul.
4. „Fii COOL, fără să fii Penal”: Infracțiunile privitoare la viața sexuală. Infracțiunile legate de droguri.
5. „Fii COOL, fără să fii Penal”: Infracțiunile informatice.
”Elevii au nevoie să primească informații din domeniul juridic, pentru că s-au întâlnit cu multe din infracțiunile despre care noi vom discuta în cadrul acestui proiect – agresiuni fizice, consum de droguri, infracțiuni de natură sexuală. E mult mai ușor acum, la vârsta pe care o au, să le explicăm ce înseamnă o infracțiune, ca să știe cum să evite comiterea unor astfel de fapte penale. Va fi nevoie să adaptăm informațiile vârstei lor, pentru că vom avea activități de educație juridică atât la clase de gimnaziu, cât și la cele de liceu. Le vom oferi explicații despre ce înseamnă să fii avocat, magistrat ori grefier, pentru că – probabil – mulți se vor orienta spre aceste profesii”, a declarat, pentru BihorJust, avocatul Ionel Manole, coordonatorul proiectului în Bihor.
Proiectul ”Fii avocat în școala ta!” se va desfășura, pentru început în aproximativ 15 unități de învățământ – pilot din județ. ”Activitățile de educație juridică se vor derula în perioada 18 martie – 15 iunie 2022 și vor continua în anul școlar 2022-2023 prin includerea în proiect a unui număr tot mai mare de unități de învățământ gimnazial și liceal”, se arată într-un comunicat al Baroului Bihor, semnat de decanul Adrian Stancu.
Comments 1