Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, un proiect de lege prin care este modificată Ordonanţa de urgenţă 182/2020 referitoare la acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor în situaţia în care orele se desfășoară online. Astfel, pe lângă modificări făcute pentru respectarea exigențelor impuse de normele de tehnică legislativă, s-a specificat în cadrul actului normativ că prevederile OUG 182/2020 sunt aplicate şi familiilor monoparentale. Proiectul a fost adoptat cu votul a 305 deputați.
Potrivit OUG 147/2020, de zile libere beneficiază părinții care au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie timpurie antepreşcolară, iar celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere. La propunerea Comisiei pentru muncă și protecție socială din cadrul Camerei Deputaților, s-a introdus prevederea ca de zilele libere să beneficieze părintele singur, conform art.3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, cu modificările și completările ulterioare.
În plus, acordarea zilelor libere plătite pentru părinţi se poate face doar dacă serviciul acestora nu permite telemunca sau munca de acasă.
Prin proiectul adoptat azi, s-a stabilit că părinții angajați ai sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, angajați din penitenciare și care fac parte din personalul din unitățile sanitare publice beneficiază de zilele libere, la cerere, numai cu aprobarea angajatorului. În cazul acestor părinți s-a introdus opţiunea de a alege între acordarea de zile libere sau de majorarea salarială suplimentară, atât pentru familia monoparentală, cât şi pentru familiile cu ambii părinți, caz în care doar unul dintre ei își poate exprima opțiunea.
”În situația în care unul dintre părinți își desfășoară activitatea în unul dintre domeniile prevăzute la alin. (1) (sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională, penitenciare și unități sanitare publice – n.n.), acesta are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcție/solda de funcție corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada prevăzută la art.1 alin.(1), numai în cazul în care angajatorul nu a aprobat cererea de acordare de zile libere și cu condiția respectării e către celălalt părinte, a prevederilor art.1 alin.(2) lit.b) şi c). În cazul în care ambii părinți își desfășoară activitatea în unul dintre domeniile prevăzute la alin.(1), doar unul dintre aceștia are dreptul la acordarea de zile libere, cu aprobarea angajatorului, sau, în cazul în care angajatorul nu a aprobat cererea de acordare de zile libere, la majorarea acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, potrivit prezentului alineat”, se mai arată în textul de lege.
Majorarea se acordă pe baza cererii părintelui), însoțită de declarația celuilalt părinte că nu beneficiază de acest drept. În cazul părintelui singur, e necesară declarația pe propria răspundere a acestuia că se află într-una dintre situaţiile prevăzute la art.3 din Legea nr.277/2010, republicată. Cererea şi declaraţia se depun la angajator în luna curentă pentru luna anterioară.
DOCUMENT – Raportul Comisiei pentru muncă și protecție socială din cadrul Camerei Deputaților asupra proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.182/2020: