Patru zone din Bihor vor beneficia de noi rețele de gaz, care vor fi introduse cu ajutorul fondurilor europene. Este vorba despre Zona Metropolitană Oradea, Aleșd și câteva localități din jur, Săcueni și Diosig și zona orașelor Beiuș și Ștei. Până la jumătate lunii decembrie 2020 trebuie depuse proiecte în acest sens, motiv pentru care reprezentanții instituțiilor care emit avize în acest sens s-au întâlnit, luni, ca să discute despre urgentarea întocmirii documentațiilor necesare.
Cele patru zone zone din județ cu șanse mari în obținerea finanțării europene în această sesiune de depunere a proiectelor prin POIM, pe axa de finanțare 8.2, sunt:
- Zona Metropolitană Oradea, formată din Sânmartin, Nojorid, Oșorhei și Paleu.
- Zona localităților Aleșd, Aștileu, Țețchea și Tileagd
- Zona Săcueni-Diosig
- Zona Ștei – Beiuș, cu localitățile Rieni, Drăgănești, Pietroasa, Buntești, Lazuri de Beiuș, Tinca și Cociuba Mare.
Pentru identificarea celor patru zone s-a luat în calcul numărul de gospodării active din perimetru (minimum 1000 de gospodării) și posibilitatea ca peste 60% din locuitorii fiecărui perimetru să se racordeze la gaz.
”Primăriile au nevoie de susținere în această perioadă, având în vedere că avem la dispoziție doar o lună pentru depunerea proiectelor în scopul finanțării europene a introducerii a rețelelor de gaz”, a precizat președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, care s-a întânit, luni, cu reprezentanții instituțiilor ce vor emite avize pentru primăriile din județ, pentru proiectele de introducere a rețelei de gaz pe fonduri europene. ”Am ținut să organizez această întâlnire de lucru în scopul eficientizării obținerii documentațiilor din partea instituțiilor avizatoare.”
Bugetul total al liniei de finanțare la nivel național pentru proiectele unor noi rețele de gaz este de 236 de milioane de euro. Fiecare proiect va beneficia de maximum 25 milioane de euro.
”Anul viitor se preconizează o altă sesiune de depunere, cu o sumă de trei ori mai mare, dar eu aș insista ca primăriile din județ să facă un efort și să depună proiecte în această sesiune, pentru a putea avea ulterior prioritate, în cazul în care vor exista proiecte neeligibile. Consiliul Județean va acorda asistența tehnică, vom cofinanța documentațiile”, a adăugat șeful CJ Bihor.